Domaine Vaudoisey

BOURGOGNE, FRANKRIJK

Over Domaine Vaudoisey

De familie Vaudoisey vestigde zich reeds in 1804 in Volnay. Sinds 1985 zijn Christophe Vaudoisey en zijn echtgenote Laurence de wijnmakers van het 12 hectare grote wijndomein. Op dit ogenblik wordt hij bijgestaan door zijn zoon Pierre, hij is de 9de generatie Vaudoisey.

Volnay. De meeste van hun wijngaarden liggen in Volnay. Naast een heerlijke Bourgogne Pinot Noir en hun Volnay village hebben ze enkele zeer beroemde premier cru wijngaarden; Les Caillerets, Clos des Chênes, … Daarnaast hebben ze ook enkele wijngaarden op Pommard, Monthelie en Meursault.

Werk in de wijngaard. In de wijngaard wordt de “lutte raisonnée” toegepast. Het snoeien vindt plaats van november tot maart en wordt nauwgezet uitgevoerd. Daarna volgen andere werkzaamheden zoals ploegen, sproeien, ontbladeren, opbinden en snoeien. Op de meeste percelen wordt groen geoogst om de opbrengst zoveel mogelijk onder controle te houden. De wijnstokken worden zorgvuldig onderhouden en uitsluitend met de hand geoogst.

In de wijnkelder. De Pinot Noirs worden 100% ontsteeld en blijven gedurende ongeveer 10 dagen in inox vaten, waarin elke dag door “pigeage” en “remontage” onder temperatuur-controle voor een optimale gisting gezorgd wordt. Na de gisting rijpen de wijnen verder in eikenhouten barriques (25% nieuwe vaten) gedurende 16 tot 18 maanden. Aan het einde van deze periode worden de wijnen gebotteld zonder klaring, in sommige jaren alleen na een lichte filtering.

State of the Art. In 2008 bouwt Christophe en nieuwe state of the art wijnkelder beneden in het dorp onder de 1° Cru “Les Mitans”. Het is vanaf dan dat de kwaliteit van hun wijnen er jaar na jaar op vooruit is gegaan met Pinot Noir wijnen met de kenmerkende zijdezachte tannines waar Volnay wereldberoemd voor is.

Resultaat van al deze inspanningen geeft Volnay wijnen zoals we ze graag drinken; fruitig, finesserijk en elegant met zijdezachte tannines. Ze kunnen reeds jong gedronken worden maar best toch enkele jaren laten rijpen in de wijnkelder.

Hun wijnen beginnen stilaan erkend te worden maar zijn momenteel nog heel interessant geprijsd. We hebben het geluk nog een kleine allocatie te hebben vastgekregen van de magische jaargang 2020.

Aanbod van Domaine Vaudoisey

VINVINO maakte de volgende selectie:

  • AOC Bourgogne
  • AOC Volnay
  • AOC Volnay 1° Cru “Les Caillerets”
  • AOC Volnay 1° Cru “Les Mitans”
  • AOC Volnay 1° Cru “Clos des Chênes”