Domaine Thomas-Collardot

BOURGOGNE, FRANKRIJK

Over Domaine Thomas-Collardot

In het voorjaar van 2019 komen we na heel wat speurwerk een nieuw miniscuul wijndomein op het spoor in het wereldberoemde wijndorp Puligny-Montrachet. Na contact met hen te hebben opgenomen kunnen we in mei 2019 op bezoek gaan. Zoals het zo vaak gaat in de Bourgogne kan je aan de buitenkant van een gebouw niet afleiden dat er onder het gebouw een fantastische wijnkelder verborgen zit. Ook hier hebben we het geluk dat de wijnmaakster ons tegemoet komt op de plaats van afspraak en ons begeleid naar haar wijnkelder. Wat we te zien krijgen is een kleine maar uiterst verzorgde wijnkelder die doordrongen is van de heerlijke en verfijnde geur van eikenhouten vaten van de beste tonneliers uit de streek.

We zijn aangekomen bij het slechts 2,5ha grote wijndomein Thomas-Collardot. Het werd opgericht in 2010 door Jacqueline Thomas-Collardot. De wijngaarden zijn echter reeds 3 generaties in familiehanden. Een deel was eigendom van Henry Chavy (grootvader langs moeders zijde). Een ander deel was eigendom van Maurice Thomas (grootvader langs vaders zijde). Tot in 1992 is Jacqueline haar vader, Pierre Thomas, de wijnmaker. Daarna worden de wijngaarden verpacht aan haar neven, Hubert en Philippe Chavy.

In 2010 beëindigt Jacqueline haar opleiding van wijnmaker in Beaune. Ze neemt de familiewijngaarden terug in handen en zal in 2015 de allereerste jaargang maken van het nieuwe wijndomein Thomas-Collardot. In 2018 stapt haar zoon Mathieu mee in het wijndomein.

Ze heeft maar een missie, op basis van gezonde druiven van de meest verfijnde wijnen maken waar de wijnen van Puligny-Montrachet wereldvermaard voor zijn. Dankzij het feit dat het hier om een zeer klein wijndomein gaat kan al het werk dan ook minutieus gebeuren.

Het werk in de wijngaard gebeurt bijna volledig met de hand (onkruid wieden, snoeien, plukken). Voor haar 1° Cru wijngaarden ploegt ze zelfs met een paard om de bodem zo licht mogelijk te houden. In totaal heeft ze 6 verschillende Puligny-Montrachet village wijnen Die ze apart vinifieert om de eigenschappen van elk terroir te laten spreken. “Les Enseignères”, “Au Paupillot”, “Les Houlières”, “Derrière la Velle”, “Les Nosroyes” en “La Rue aux Vaches”. Daarnaast heeft ze ook twee 1° Cru wijngaarden, “Hameau de Blagny” en de beroemde “Les Folatières”. In de wijnkelder volgt ze de vinificatie van de verschillende vaten dagelijks op alsof het haar eigen pasgeboren kinderen zijn. De wijnen rijpen vervolgens gedurende 16 maanden in 228l Franse eikenhouten vaten van 2, 3 en 4 jaar oud. Elk jaar worden de oudste vaten vervangen door nieuwe vaten met een medium toast.

De eerste reacties van de wijnpers, oa. Jasper Morris van Inside Burgundy en Allen Meadows van Burghound, zijn nu al erg lovend over haar wijnen en we zijn dan ook fier dat we als Vinvino deze wijnen mogen aanbieden. Enige minpunt misschien de zeer beperkte oplages van haar wijnen, zeker als binnenkort de hele wereld enkele flesjes van haar fantastisch verfijnde en minerale wijnen wil kopen.

Aanbod van Domaine Thomas-Collardot

VINVINO maakte de volgende selectie:

  • AOC Coteaux Bourguignons “Le Pierrot”
  • AOC Crémant de Bourgogne “Brut Blanc”
  • AOC Puligny-Montrachet “Au Paupillot” 2018
  • AOC Puligny-Montrachet “Les Enseignères” 2018
  • AOC Puligny-Montrachet “Derrière la Velle” 2018