Domaine Darviot-Perrin

BOURGOGNE, FRANKRIJK

Over Domaine Darviot-Perrin

Het wereldvermaarde wijndorp Meursault kent enkele van de allergrootste namen in de wijnwereld. Domeinen als Coche Dury en Guy Roulot klinken als ronkende namen en de prijzen van hun wijnen zijn ondertussen echt wel hors catégorie. Binnen Vinvino waren we dan ook al meerdere jaren op zoek naar een zogeheten “hidden gem” in Meursault.

Na jaren zoekwerk krijgen we de naam ingefluisterd van een wijnmaker die gekend is bij alle grote namen uit Meursault en zelfs peter is van één van de kinderen van Jean-Marc Roulot. Blijkt dat we deze wijnmaker niet moeten zoeken in Meursault maar wel in Monthélie. Hij is één van de weinigen die percelen heeft op de drie beste premier cru’s van Meursault: “Les Perrières”, “Les Charmes” en “Les Genevrières”.

We proberen een eerste keer vergeefs een afspraak vast te krijgen in het voorjaar van 2019. Maar niet getreurd, we krijgen een positieve reactie dat we een maand later wel welkom zijn om het domein te bezoeken. We zijn ondertussen al gewoon dat je heel wat inspanningen moet doen om aan de wijnen van de echte goede wijnboeren te geraken en vertrekken dan ook een maand later opnieuw naar de Bourgogne. In Monthélie aangekomen blijkt er nergens aangegeven te staan waar de wijnboer woont en aan het huis van de wijnboer aangekomen blijkt ook niet aangegeven te zijn dat het om een wijndomein gaat. We zij dan ook erg blij wanneer we door de heer Didier Darviot welkom geheten worden.

Didier leerde de stiel van het wijnmaken van zijn schoonvader Pierre Perrin. De eerste jaargang die hij vinifieert is 1989. Vandaag heeft het domein 11 ha wijngaarden verspreid over Meursault, Chassagne-Montrachet en Volnay. In de wijngaarden werkt hij biologisch. Hij gebruikt uiteraard geen insecticiden noch pesticiden. Momenteel zijn ze in volle transitie naar de biodynamie. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 60 tot 90 jaar.

De druiven worden reeds bij de pluk streng geselecteerd zodat in de wijnkelder nog slechts een laatste selectie van het beste fruit moet gebeuren. De witte druiven worden geperst zonder ontstelen bij het binnenkomen in de wijnkelder. Ze ondergaan een débourbage gedurende 24 uren om vervolgens te starten aan een temperatuur gecontroleerde (18°-20°) fermentatie op basis van de op de druif aanwezige gistcellen. De witte wijnen worden vervolgens afgerijpt gedurende 12 maanden in eikenhouten vaten van Allier (25% nieuwe vaten). Tenslotte gaan ze nog 6 maanden in inox vaten voordat ze gebotteld worden zonder klaring noch filtering.

Bij de rode wijnen worden de druiven volledig ontsteeld. Vervolgens vindt er een koude maceratie plaats gedurende 5 à 6 dagen, de temperatuur wordt voldoende laag gehouden om een zachte extractie te krijgen. De start van de gisting waarin de het sap nog in contact is met de schillen duurt voor de Volnay wijnen 15 à 17 dagen en voor de wijnen van Chassagne-Montrachet 8 dagen. De rode wijnen zullen vervolgens afrijpen in eikenhouten vaten van Nevers gedurende 18 maanden. Ze worden gebotteld zonder soutirage, klaring noch filtering.

Didier Darviot wil wijnen maken met het best mogelijke fruit en zo min mogelijke interventie in de wijnkelder. In zijn erg koude wijnkelder duurt de malolactische omzetting vaak een jaar lang. Op die manier maakt hij wijnen die een enorme precisie hebben: mineraal met ragfijne zuren voor zijn witte wijnen en met elegante tannines voor zijn rode wijnen.

Naast de drie toppers op Meursault heeft hij een perceel op Chassagne-Montrachet 1° Cru “Les Blanchots Dessus” ook wel “Le Pied du Montrachet” genoemd omdat dit perceel vroeger nog deel uitmaakte van de Grand Cru Montrachet. Op Volnay kan hij uitpakken met de premier cru wijngaarden “Les Santenots” en ‘Les Gigots”.

De passie voor het wijnmaken en de rust die we ervaren tijdens ons bezoek en de proeverij van de verschillende wijnen bewijzen het credo van deze wijnmaker: zo min mogelijk interveniëren in het wijnmaken. Hij doet me denken aan de uitspraak van wijlen Henri Jayer “Le Meilleur achat que l’on puisse faire en cuverie est une chaise pour regarder sa cuve travailler et ne pas intervenir”. We krijgen een ware bloemlezing van het terroir van Meursault en Chassagne-Montrachet met een mooi overzicht van de verschillende nuances van de verschillende climats. Na onze proeverij krijgen we enkele proefflessen mee naar huis en dan wordt het lang, heel lang wachten tot we een bericht krijgen waarin we te weten komen van welke wijnen we enkele kisten mogen kopen.

We zijn dan ook heel fier om deze wijnen te mogen toevoegen aan onze Vinvino Bourgogne Portefeuille. Weliswaar zullen we deze wijnen gezien de exclusiviteit en de schaarste quasi enkel op reservatie kunnen aanbieden.

Aanbod van Domaine Darviot-Perrin

VINVINO maakte de volgende selectie:

  • AOC Meursault “Clos de la Velle”
  • AOC Meursault 1° Cru “Les Genevrières”
  • AOC Meursault 1° Cru “Les Charmes”
  • AOC Meursault 1° Cru “Les Perrières”
  • AOC Chassagne-Montrachet “La Bergerie”
  • AOC Chassagne-Montrachet 1° Cru “Les Blanchots Dessus”
  • AOC Volnay 1° Cru “Les Santenots”