Domaine J.A. Ferret

BOURGOGNE, FRANKRIJK

Over Domaine J.A. Ferret

Domaine J.A. Ferret is het oudste domein dat we in ons gamma hebben. Gesticht in 1840 was dit het eerste domein van de appellatie Pouily-Fuissé dat net na de eerste wereldoorlog wijnen onder hun eigen naam op de markt bracht.

Daarenboven waren ze het eerste domein die de verschillende terroirs apart gingen vinifiëren en daarbij de eerste voorvechters zijn van het cru begrip binnen Pouilly-Fuissé. “Tête de cru” zijn volgens hun wijnen afkomstig van wijngaarden die “premier cru” kwaliteit voortbrengen. “Hors Classe” zijn de zogeheten “grand cru” wijngaarden. Het domein heeft in totaal 17 hectare, waarvan 13 gelegen in Fuissé en 4 hectare langs de Roche de Solutré.  De leeftijd van de stokken varieert van 35 jaar oud tot 60 jaar oude wijnstokken.

Het domein is altijd in handen geweest van vrouwen, Jeanne en Collette Ferret zijn de laatste erfgenamen en eigenaars. In 2008 laat Colette Ferret het domein over aan Maison Louis Jadot met een hele lijst van voorwaarden over hoe de wijnen gemaakt moeten worden, de belangrijkste zijnde dat de wijnen door een vrouwelijke wijnmaakster moeten gemaakt worden.

Uiteraard kenden we dit cult wijnhuis al vele jaren. Door een toeval hebben we op de Grands Jours de Bourgogne van 2014 de nieuwe wijnmaakster, Audrey Bracini, ontmoet op een Masterclass over de beste terroirs voor de Pouilly-Fuisé wijnen. We kregen de kans om de wijnen van Domaine J.A. Ferret opnieuw te proeven en waren verheugd te zien dat de wijnen niet in kwaliteit ingeboet hebben, integendeel. We waren dan ook opgetogen te horen dat ze nog geen invoerder had voor Vlaanderen en Vinvino u als bourgogne specialist, deze zeer gegeerde wijnen vanaf nu mogen aanbieden.

Waar voorheen commerciële gisten gebruikt werden gaat Audrey zo veel mogelijk gebruik maken van de aanwezige gistcellen in de wijngaard. Recent (2012) is er ook geïnvesteerd in een volledig nieuwe cuverie met de beste uitrusting die er momenteel voorhanden is. Alle middelen worden aangewend om een topproduct te maken, elke wijngaard wordt apart gevinifieerd zodat de expressie van het terroir van de verschillende ondergronden tot uiting komt in de verschillende wijnen. Ze maakt delicate wijnen die tegelijk vol als krachtig zijn.

In de wijngaard werkt ze volgens de zogeheten “culture raisonnée”, maar er worden actief stappen ondernomen om met nog meer respect voor de natuur te gaan werken in de toekomst. De oogst gebeurt vanzelfsprekend manueel en een eerste selectie van de druiven gebeurt in de wijngaard.

Aanbod van Domaine J.A. Ferret

VINVINO maakte de volgende selectie:

  • AOC Pouilly-Fuissé “Autour de la Roche”
  • AOC Pouilly-Fuissé Tête de Cru “Le Clos”
  • AOC Pouilly-Fuissé Tête de Cru “Clos des Prouges”
  • AOC Pouilly-Fuissé Hors Classe “Les Menetrières”