Bourgogne

De Bourgogne is samen met Bordeaux één van de meest beroemde wijnstreken wereldwijd. Tot 1789 waren de meeste wijngaarden in handen van de Kerk. De Cisterciënzers en de Benedictijnen bewerkten de wijngaarden en brachten de verschillende climats/wijngaarden in kaart. Na de Franse Revolutie werden de wijngaarden in beslag genomen en hierdoor ontstond er een grote versnippering van de wijngaarden in de Bourgogne. Nu nog hebben ongeveer 10.000 wijnboeren een gemiddelde eigendom van 4ha wijngaarden in de Bourgogne. Lees meer

Over de Bourgogne

De Bourgogne wordt opgedeeld in 5 grote wijnstreken. De Chablis is de meest Noordelijke wijnstreek van de Bourgogne. Hier worden zeer minerale witte wijnen gemaakt op bodems van Kimmerdige en Portland kalk. 120 km zuidwaarts van de Chablis begint de Côte d’Or vanaf de stad Dijon. De Côte d’Or bestaat uit de Côte de Nuits gekend voor hun grote wijnen op basis van Pinot Noir (Gevrey-Chambertin, Vosne-Romanée) en de Côte de Beaune gekend voor de allergrootste witte wijnen op basis van Chardonnay (Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet, Meursault, …). Ten Zuiden van de Côte d’Or begint de Côte Chalonnaise met voornamelijk rode wijn op basis van de Pinot Noir van de appellaties Mercurey, Rully, Givry, … Voordat we in de Beaujolais belanden komen we door de Mâconnais, in deze wijnstreek wordt voornamelijk witte wijn gemaakt op de appellaties Mâcon, Saint-Véran en Pouilly-Fuissé. De laatste wijnstreek voordat we in Lyon aankomen is de Beaujolais. De kenmerkende druif voor deze wijnstreek is de Gamay. De beste wijnen worden gemaakt op één van de 10 cru’s (Côte de Py, Morgon, Moulin-à-Vent, …)