Domaine les Capréoles

BOURGOGNE, FRANKRIJK

Over Domaine les Capréoles

Aangezien de prijzen van de wijngaarden in de Côte d’Or onbetaalbaar geworden zijn werd er de laatste 10 jaren enorm geïnvesteerd in de Beaujolais streek. Deze streek heeft hard af te rekenen met een slechte reputatie door hun Beaujolais Nouveau campagnes van de jaren 80. Tegenwoordig kan je er echter niet meer naast kijken als je gastronomisch gaat tafelen, de Beaujolais is aan een gestage remonte bezig.

De wijnen uit de Beaujolais worden voor 100% gemaakt van de Gamay druif? Een druif die ontstaan is uit de Pinot Noir en de Gouais Blanc. Het is een heel delicate druif waarmee men wijnen kan maken die zowel fruitig, complex als krachtig kunnen zijn. Om kwaliteitswijnen te maken moet men het rendement beperken en moet de druif geplant zijn op zeer arme gronden zoals de graniet gronden van het noorden van de Beaujolais.

Na een insider tip beginnen we onze Grands Jours de Bourgogne 2016 dan ook in de Beaujolais. “Kom maar naar de kerk van Régnié-Durette” dan zal ik jullie de weg wijzen naar mijn wijndomein, zegt Cédric Lecareux. Cédric is op dat moment bezig met zijn tweede jaargang op zijn miniscule wijndomein van slechts 3 hectare.

Cédric Lecareux, oenoloog van opleiding, was voorheen de directeur-wijnmaker van het 200 hectare grote wijndomein van Gérard Bertrand in de Languedoc. De tijd was nu gekomen om met zijn eigen wijndomein te beginnen. Hij koos voor de Beaujolais om twee redenen. Zijn echtgenote is afkomstig uit de Beaujolais en Cédric studeerde oenologie in Lyon, waar hij wijn heeft leren maken met de Gamay druif.

Als hij de kans ziet om het oude maar verwaarloosde wijndomein “Les Capréoles” te kopen aarzelt hij niet lang. Het domein is niet minder dan 250 jaar in handen van dezelfde familie is gebleven. Het heeft dan ook heel oude Gamay wijnstokken (> 80 jaar) die wijnen met een enorme concentratie geven. Het domein behoort tot de appellatie Régnié, één van de 10 Crus van de Beaujolais. Andere bekende Crus zijn Saint-Amour, Côte de Py, Brouilly, Julienas…

Cédric Lecareux werkt volledig biologisch en is volop bezig om zich in de Biodynamie te verdiepen. De wijnen van Domaine les Capréoles die wij dit jaar zullen laten proeven zijn de cuvées Régnié “Diaclase” en Régnié “Sous la Croix”.

Aanbod van Domaine les Capréoles

VINVINO maakte de volgende selectie:

  • Vin de France “Cossinelle” Rosé
  • Vin de France “Cossinelle” Rosé MAGNUM
  • AOC Beaujolais Lantignié” “L’Amourgandise”
  • AOC Régnié “Diaclase”
  • AOC Régnié “Sous la Croix”
  • AOC Brouilly “L’Hydrophobe”

Deze wijnboer werkt volgens de principes van de biologische landbouw.