Domaine Joblot

BOURGOGNE, FRANKRIJK

Over Domaine Joblot

Het dorpje Givry is centraal gelegen in de Côte Chalonnaise ter hoogte van Chalon-sur-Saône. De wijnen uit Givry waren reeds wereldvermaard ten tijde van Henri IV. De etiketten van de wijnen uit Givry dragen dan ook vaak het zegel “Le vin préféré du roi Henri IV”.

Uniek aan deze streek is een natuurlijk amfitheater dat de wijnstokken beschermd tegen de westenwind. De beste wijngaarden bestaan uit een mix van bruine kalksteen en klei en liggen op tussen 240m en 280m hoogte.

Het domein is groot gemaakt door Jean-Marc Joblot. In 1979 neemt Jean-Marc het bedrijf van zijn vader over. Hij was oenoloog van opleiding, wat uitzonderlijk was in die periode. Zijn meest belangrijke ingreep in de wijngaard was de selectie van en het herplanten met de beste Pinot Noir klonen. Daarnaast ging hij de rendementen beperken door streng te snoeien en een groene oogst te doen.

In 1986 komt ook zijn broer Vincent in het domein. Vincent neemt het werk in de wijngaard over en Jean-Marc zal zich vanaf dan uitsluitend bezighouden met het wijnmaken.

Het domein beslaat momenteel 14ha waarvan 9ha Premier Cru wijngaarden. Er worden jaarlijks slechts 80.000 flessen wijn gemaakt. Hun beste wijngaarden zijn “Clos du Cellier aux Moines” , “Clos Marole” en “Clos de la Servoisine”. Om het terroir van de verschillende percelen te laten spreken, worden alle wijnen op dezelfde manier gevinifieerd. De wijnen van Domaine Joblot worden wat betreft finesse vaak vergeleken met de beste wijnen uit de Côte de Beaune.

Sinds 2010 heeft de dochter van Jean-Marc, Juliette Joblot het wijnmaken overgenomen. Vincent blijft zich bezighouden met het werk in de wijngaard. Juliette haar grote voorbeeld zijn de wijnen van de legendarische Henri Jayer. Haar wijnen van Pinot Noir kenmerken zich door zijdezachte tannines, mooie zuren en een groot bewaarpotentieel. Recent kreeg het domein als bekroning voor hun harde werk twee sterren in de Revue de Vin de France.

We zijn uiteraard heel fier jullie deze fantastische wijnen te mogen aanbieden. De grootste wijnschrijvers van deze tijd komen dan ook lofbetuigingen te kort. Je zal dan ook begrijpen dat de allocatie van deze wijnen erg beperkt is.

This is Givry's best estate Cfr. Clive Coates MW, The Wines of Burgundy
Justifiably recognised as one of the great producers in Burgundy Cfr. Robert Parker, The Wine Buyer's Guide
A leader in Givry Cfr. Jasper Morris MW, Inside Burgundy

Aanbod van Domaine Joblot

VINVINO maakte de volgende selectie:

  • AOC Givry 1° Cru “Cellier aux Moines”
  • AOC Givry 1° Cru “Clos Marole”
  • AOC Givry 1° Cru “L’Empreinte”
  • AOC Givry Blanc 1° Cru “En Veau”