Domaine Mee Godard

BOURGOGNE, FRANKRIJK

Over Domaine Mee Godard

Mee (Mie uitgesproken) is van Koreaanse origine. Ze werd samen met haar zus geadopteerd door Franse ouders. Ze studeert biologie in Lyon met als afstudeerrichting biochemie. Na enkele jaren plantenfysiologie studeren aan de Oregon State University haalt ze haar oenologie diploma in Montpellier. Na haar studies doet ze verschillende stages bij wijnboeren in de Champagne en de Bourgogne (Corton-André, Chanson, Comtes Lafon).

In 2012 ziet ze de kans 5ha oude wijngaarden te kopen in de Beaujolais met een wijnkelder in Morgon. 2013 wordt haar allereerste oogstjaar en ze wordt onmiddellijk opgemerkt door de belangrijke Franse wijngidsen. Mee ziet het als haar missie aan te tonen dat je met de Gamay druif wijnen kan maken met een groot bewaarpotentieel.

De gisting gebeurt met ganse druiventrossen in cementen tanks. Ze zoekt geen macération carbonique (typisch beaujolais procedé) maar door pigeages en remontages onttrekt ze tannine, smaak en kleur aan de
druiven. Na de gisting laat ze de wijn nog één à twee weken macereren met de schillen voor nog wat extra, zachte extractie. Daarna rijpen de wijnen ruim een jaar op oudere eikenhouten vaten.

Typisch voor haar wijnen zijn de intensiteit, zowel qua (kersen)fruit en mineraliteit en de stevige structuur. In 2016 en 2017 krijgt ze kans nog 1,5ha wijngaarden bij te kopen. In totaal heeft ze nu 6,5 hectare wijngaarden. Hiermee maakt ze vijf verschillende cuvées. Op de cru Morgon zijn dit de climats “Corcelette”, “Grand Cras” en “Côte du Py”. Op de cru Moulin-à-Vent heeft ze het climat “Les Michelons”. In een topjaar maakt ze nog de cuvée “Passerelle 577”. Deze wijn wordt gemaakt van haar beste perceel op de “Côte du Py”.

Het is een ware bloemlezing van de verschillende terroirs/climats. Gaande van de meest fruitige stijl in Morgon, met de wijn afkomstig van het climat “Corcelette” tot de meer krachtige bewaarwijnen vanop de climats “Grand Cras” en “Côte de Py”. De cru Moulin-à-Vent is door de aanwezigheid van mangaan in de bodem bekend voor wijnen met veel structuur. De Moulin-à-Vent “Les Michelons” van Mee is daarentegen meer in stijl te vergelijken met de cuvée “Corcelette” aangezien er hier meer zand in de bodem te vinden is.

Jancis Robinson schreef recent nog volgende lovende woorden over haar wijnen. “I’ve been tasting Mee’s wines pretty much from the start and can say without any hesitation that they are some of the classiest beaujolais around.” We zijn als Vinvino dan ook erg fier, de wijnen van deze nieuwe wijnmaakster exclusief voor Vlaanderen te mogen invoeren.

Aanbod van Domaine Mee Godard

VINVINO maakte de volgende selectie:

  • AOC Morgon “Corcelette”
  • AOC Morgon “Grand Cras”
  • AOC Morgon “Côte de Py”
  • AOC Moulin–à–Vent “Les Michelons”

Deze wijnboer werkt volgens de principes van de biologische landbouw.