Sud-Ouest - Armagnac

Armagnac bestaat sinds de 12° eeuw (2 eeuwen voor de opkomst van Cognac). Het is hiermee de oudste brandewijn (gebrande wijn) van Frankrijk. Oorspronkelijk gebruikt omwille van zijn therapeutische werking. Lees meer

Onze wijnboeren in Sud-Ouest - Armagnac

Over Sud-Ouest - Armagnac

Vanaf de 17° eeuw beginnen de Hollanders met handel in Armagnac. Ze gebruikten deze brandewijn in eerste instantie om wijn te stabiliseren. Later om het handelsembargo van Bordeaux te ontlopen. Alleen wijnen vanuit Bordeaux mochten over de Garonne langs hun haven passeren. In 1936 krijgt Armagnac dan zijn Appelation d’Orgine Controlée.

Het druivenras dat vooral gebruikt wordt bij de productie van de Armagnac is net zoals in de Cognac streek de Ugni Blanc (55%). Naast de Ugni Blanc is de Armagnac bekend voor een heel speciaal druivenras, de Baco (35%). Dit ras zorgt voor de aroma’s en geeft veel body aan de eau-de-vie. De laatste 10% worden ingenomen door de Folle Blanche (fruitig) en de  Colombard (aromatisch, bloemenaroma’s).

In tegenstelling tot de Cognac gebeurt de productie van de Armagnac door een enkele stook en niet door een dubbele stook. Na deze enkele stook in een typische “alambic charentais” heeft de eau-de-vie een sterkte tussen 53% en 55% Volume.

Ook hier net als bij de Cognac verdampt een deel van de Armagnac tijdens de rijping door de duigen van het houten vat. Deze alcoholdampen voeden een schimmel genaamd “Baudoinia compniacensis”. Deze schimmel groeit op de buitenkant van de houten vaten, op de muren en zelfs tot op het plafond. Door deze schimmel krijgen de vaten een zwarte kleur. Jaarlijks verdampt er ongeveer 3% van de Armagnac, het zogeheten “La Part des Anges” voor de engelen. Op die manier vermindert ook het alcoholgehalte in de Armagnac. Na dertig à 40 jaar daalt het alcoholgehalte van 55% naar ongeveer 43%.

De verschillende types van Armagnac kunnen als volgt ingedeeld worden.

V.S. = Very Special: het jongste bestanddeel is minstens 2 jaar oud

V.S.O.P. = Very Superior Old Pale: jongste bestanddeel is minstens 4 jaar oud

X.O. = Napoléon of Extra Old: het jongste bestanddeel is minstens 10 jaar oud

Vintage = Armagnac van één specifieke jaargang