Domaine Berthaut-Gerbet

BOURGOGNE, FRANKRIJK

Over Domaine Berthaut-Gerbet

De broers Vincent en Denis zijn de 6de generatie wijnmakers op het familiedomein van in totaal 13 hectaren, verspreid over Fixin en Gevrey-Chambertin. De leeftijd van de meeste wijnstokken ligt tussen 30 en 40 jaar met als gevolg dat ze geen groene oogst moeten doen aangezien de rendementen op natuurlijke wijze nooit boven de 40hl/ha uitkomen.

In de wijngaard werkt hij volgens het principe van de  “Lutte Raisonnéé”. Zo heeft hij bijvoorbeeld de laatste 20 jaar geen onkruidverdelgers meer gebruikt.  De alcoholische gisting van de wijnen gebeurd in grote cementen vaten, de malolactische omzetting doorentegen in grote houten foeders van 1000 à 2000 liter. Vervolgens gaan de wijnen nog 12 maanden in eiken vaten met maximaal 20% nieuwe vaten.  Bill Nanson schreef de volgende lovende woorden over dit domein in zijn “Burgundy Report”: “I’ll make a bold statement here: Denis Berthaut provides some of the finest and most ‘elegant’ of wines from the Fixin / Gevrey area; as l’Arlot are a style understudy to Dujac so Berthaut can be similarly be compared with the loftier elegance of J-F Mugnier – there I said it!”

2013 is de eerste jaargang van de dochter van Denis Berthaut, Amélie. Van haar moeder Marie-Andrée Gerbet van het Domaine François Gerbet erft ze percelen op Vosne-Romanée, Vosne-Romanéé 1° Cru Les Petits Monts en de Grand Cru “Echezeaux”. Sinds haar start zien we de wijnen jaar na jaar in kwaliteit en verfijning toenemen. We zijn dan ook trots dat we sinds 2014 reeds gestart zijn met het invoeren van deze wijnen voor België.