Domaine Heitz-Lochardet

BOURGOGNE, FRANKRIJK

Over Domaine Heitz-Lochardet

De roots van Domaine Heitz-Lochardet gaan terug tot in 1857 met de Nie-Vantey familie die eigenaar waren van wijngaarden over bijna de gehele Côte d’Or.

Na de verwoestende Phylloxera (druifluisziekte) behoudt Georges Lochardetenkel de beste wijngaarden uit de Côte de Beaune en verkoopt de rest. Twee generaties later trouwt Brigitte Lochardet met Christian Heitz en het 5ha groot Domaine Heitz-Lochardet ziet het levenslicht.

De komende 25 jaar worden de wijngaarden verpacht aan Maison Joseph Drouhin die de wijngaarden biologisch verbouwd. In 2011 komt daar verandering in wanneer zoon Armand Heitz afstudeert als oenoloog in Changins in Zwitserland. Armand Heitz neemt vanaf dan stuk voor stuk de wijngaarden van zijn moeder over en converteert ze volledig volgens de principes van de Bio-Dynamie.

De eerste jaargang van het nieuwe domein is 2013. Om zo snel mogelijk bij de top te horen laten ze niets aan het toeval over. Armand Heitz vraagt aan consultant oenoloog Ludovic Pierrot om hem bij te staan in deze uitdaging. Deze man leerde zijn stiel gedurende 8 jaar aan de zijde van wijlen Anne-Claude Leflaive van het Bio-Dynamische cultdomein Domaine Leflaive uit Puligny-Montrachet.

Armand Heitz wil heel pure wijnen maken die hun terroir kunnen verwoorden. Hoe minder ik tussenkom, hoe meer de wijn voor zichzelf kan spreken, is zijn motto. Zijn wijnen zijn aromatisch, zeer verfijnd en evenwichtig en een ware weerspiegeling van de verschillende terroirs. Typisch voor zijn rode wijnen is dat hij de druiven niet ontrist. De ganse druiventros, zowel de steeltjes als de bessen, zijn volgens hem van belang om hoogwaardige kwaliteitswijnen te maken.

De wijnen van Domaine Heitz-Lochardet zijn nu al erg gegeerd en kunnen we slechts in kleine hoeveelheden aanbieden.

Aanbod van Domaine Heitz-Lochardet

VINVINO maakte de volgende selectie:

  • AOC Pommard 1° Cru “Clos des Poutures”
  • AOC Pommard 1° Cru “Les Pézerolles””
  • AOC Pommard 1° Cru “Les Rugiens”
  • AOC Volnay 1° Cru “Les Taillepieds”
  • AOC Meursault “Les Gruyaches”
  • AOC Meursault 1° Cru “Les Perrières”
  • AOC Chassagne-Montrachet 1° Cru “La Maltroye”

Deze wijnboer werkt volgens de principes van de biodynamische landbouw.