Domaine Lafouge

BOURGOGNE, FRANKRIJK

Over Domaine Lafouge

Het is sinds de start van Vinvino in 2005 altijd de ambitie geweest op zoek te gaan naar wijnboeren in de Bourgogne die pas begonnen zijn of nog onder de radar gebleven zijn. Deze ambitie in combinatie met het feit dat de prijzen van de wijnen uit één van de vele wereldvermaarde wijndorpen uit de Côte de Nuits (Vosne-Romanée, Gevrey-Chambertin, …) en de Côte de Beaune (Meursault, Puligny-Montrachet, …) maar blijven stijgen verplicht ons steeds meer om ook op zoek te gaan naar pareltjes van wijnen binnen de minder gekende appellaties.

Eén van deze appellaties is Auxey-Duresses. Deze appellatie ligt naast Meursault en Volnay in de Côte de Beaune. De wijngaarden liggen aan beide zijden van een vallei die door de dorpen Petit Auxey en Melin loopt richting de Hautes Côtes. De wijngaarden worden beïnvloed door koele winden die door de vallei waaien. Door de opwarming van de aarde wordt dit nadeel hoe langer hoe meer een voordeel voor de wijnen van Auxey-Duresses.

Binnen Auxey-Duresses worden zowel witte (50ha) als rode wijnen (90ha) gemaakt. De wijngaarden waar Pinot Noir is aangeplant liggen in het verlengde van Volnay. Het terroir is gekenmerkt door kalk en klei. Hier zijn er in totaal 9 wijngaarden geclasseerd als 1° Cru met als belangrijkste de 1° Cru “Les Duresses” . De wijngaarden waar Chardonnay is aangeplant liggen aan de kant van Meursault. Het terroir is gekenmerkt door mergel en kalk. De belangrijkste lieu-dits zijn hier “Les Boutonniers” en “Les Hautés”.

Gilles Lafouge is ondertussen al de 6de generatie van het 12ha grote wijndomein Lafouge. Ze hebben het geluk oude wijngaarden te bezitten. De meeste wijngaarden (9 ha) hebben ze in Auxey-Duresses. Daarnaast hebben ze nog 3ha wijngaarden in Meursault en Pommard. Gilles Lafouge is een wijnboer naar ons hart. Hij schuwt de spotlights, is niet bezig met de promotie van zijn wijnen en heeft als enige missie een zo goed mogelijk product te maken. Je zal hem dan ook het meeste van zijn tijd terugvinden in de wijngaard waar het belangrijkste werk gebeurt. Manueel oogsten van gezonde en rijpe druiven in combinatie met verzorgd wijnmaken in de wijnkelder is zijn recept om kwaliteitsvolle wijnen te maken. Dat hier niets aan het toeval wordt overgelaten zie je onmiddellijk aan de smetteloze vatenkelder.

De witte wijnen rijpen gedurende 12 maanden in Franse eikenhouten vaten met maximaal 20% nieuwe vaten. Voor de rode duurt de rijping even lang maar worden er 25% nieuwe vaten gebruikt. De witte wijnen worden licht gefilterd voor het bottelen. De rode worden niet gefilterd.

De eerste jaargangen die we mogen aanbieden zijn de wijnen van het magische jaar 2018. Volgende wijnen hebben we voor jullie geselecteerd.

  • Auxey-Duresses “Les Boutonniers”. Deze wijngaard ligt in het verlengde van de Meursault “Meix Chavaux”. Het is een wijngaard met een zeer dunne toplaag (25cm) waaronder de zogeheten roche mère van kalksteen ligt. Dit terroir in combinatie met het iets frissere klimaat geeft telkens een zeer minerale witte wijn die enorm elegant is met frisse zuren. Ook “la grande dame” uit de Bourgogne Lalou Bize Leroy maakt een erg vermaarde wijn van dit perceel. Deze wijn kost dan wel het tienvoud van deze van Gilles Lafouge.
  • Auxey-Duresses “Les Hautés”. Ook een top wijngaard voor witte wijn, iets hoger gelegen dan “Les Boutonniers” en langs de Meursault wijngaard “Vireuils”. Qua terroir en expressie te vergelijken met “Les Boutonniers” hoewel de toplaag hier net wat dikker is, wat de wijn net iets minder mineraal maakt en lichtjes voller van stijl.
  • Auxey-Duresses 1° Cru “Les Duresses”. De beste wijngaard voor rode wijn binnen Auxey-Duresses. De bodem heeft een toplaag van stenen met daaronder mergelsteen. Dit terroir geeft gestructureerde en volle Pinot Noir wijnen met een goed bewaarpotentieel.

Eindigen doe ik graag met één van de vele lovende commentaren over de wijnen van Gilles Lafouge van de hand van John Gilman in “View from the cellar”.

``The white wines are very racy and transparent, and offer up outstanding minerality and cut. Stylistically they are very similar to Jean-Marc Roulot's wines and are well worth discovering. The reds here are equally lovely, soil-driven and beautifully balanced wines with the ability to drink well early on and yet age gracefully for at least fifteen to twenty years.`` Cfr. John Gilman ``View from the cellar``

Aanbod van Domaine Lafouge

VINVINO maakte de volgende selectie:

  • AOC Auxey-Duresses “Les Boutonniers”
  • AOC Auxey-Duresses “Les Hautés”
  • AOC Auxey-Duresses 1° Cru “Les Duresses”