Domaine Rollin

BOURGOGNE, FRANKRIJK

Over Domaine Rollin

Bij de uitbreiding van ons gamma gaan we steeds op zoek naar boeren die pas gestart zijn of nog onder de radar bleven. Eind 2020 waren dit nog de wijnen van Gilles Lafouge uit Auxey-Duresses. Voor onze meest recente ontdekking (2021) belanden we in een ander minder bekend wijndorp uit de Côte de Beaune; Pernand-Vergelesses, voor de wijnen van Domaine Rollin.

Historiek

De familie Rollin bewerkt 14 hectare wijngaarden op 5 verschillende gemeenten in de Côte de Beaune. In totaal produceren ze ongeveer 60.000 flessen op jaarbasis van 14 verschillende appellaties.

Raymond Rollin is de grondlegger van het domein. Hij werkte initieel voor een andere wijnbouwer in Pernand-Vergelesses en kocht voor zichzelf verschillende percelen, oa. de premier cru wijngaard “Ile des Vergelesses” die hij na zijn uren bewerkte. Het zal zijn zoon Maurice zijn die in 1955 beslist om een deel van de productie onder hun eigen naam te bottelen. Dankzij het succes van zijn wijnen kan ook hij enkele nieuwe wijngaarden aankopen. In 1976 stapt Maurice zijn zoon, Remi, mee in het familiedomein. Vanaf dan zullen ze al hun wijnen zelf bottelen en geen wijn meer doorverkopen aan de zogeheten “négociants”. In 2003 komt met Simon Rollin, de 4de generatie Rollin aan boord van het familiedomein.

Pernand-Vergelesses

De wijngaarden liggen verspreid over 5 gemeenten (Pernand Vergelesses, Savigny-les-Beaune, Echevronne, Aloxe-Corton en Chorey-les-Beaune) in de Côte de Beaune. De naam “Pernand” is waarschijnlijk afkomstig van de Keltische woorden “Per” en “Nan”. Wat “De bron (nan) die verdwijnt (per)” betekent. “Vergelesses” is de naam van de beste wijngaard binnen Pernand-Vergelesses. De wijngaarden van Pernand-Vergelesses liggen in een vallei die begint aan de voet van de Corton heuvel. De wijngaarden liggen grotendeels westelijk en zelfs noord-westelijk georiënteerd. Dit was vroeger zeker een nadeel in minder warme jaren. Met de opwarming van de aarde is dit nadeel een grote troefkaart aan het worden voor de wijnen van Pernand-Vergelesses. Er worden meer en meer complexe wijnen gemaakt met ragfijne zuren dankzij de trage fenologische rijping van de druiven.

Terra Vitis

Het werk in de wijngaard is erop gericht om een maximale expressie van het terroir te krijgen. Dit doen ze door eventuele behandelingen in de wijngaard tot een minimum te beperken. Ook in de wijnkelder volgen ze deze filosofie. De pluk gebeurt met de hand en voor de gisting werken ze met de endogene gisten die aanwezig zijn op de wijndruiven. De witte druiven worden zacht geperst en ondergaan een trage fermentatie in eikenhouten vaten van 400l. Zo wordt de invloed van het hout tot een minimum beperkt. Na een rijping van 12 tot 15 maanden worden ze gebotteld zonder filtering om de maximale smaken en aroma’s te behouden.

Recent kregen ze voor hun harde werk het label Terra Vitis. Terra Vitis is een nationale vereniging van boeren die aan landbouw doen met respect voor mens en natuur! Respect voor het natuurlijk evenwicht tussen de fauna en de flora. Respect voor de bodem en de cycli van de druivelaar. Respect voor de mensen die in de wijngaard werken.

Les Cloux

De eerste jaargangen die we mogen aanbieden van Domaine Rollin zijn de wijnen van het jaar 2019. Volgende wijnen hebben we voor jullie geselecteerd.

  • Pernand-Vergelesses. De wijn wordt gemaakt van een assemblage van verschillende “village” percelen binnen Pernand-Vergelesses. En Caradeux, Belles Filles en Sur Herbeaux.
  • Pernand-Vergelesses “Les Cloux”. Afkomstig van een zeer goede wijngaard, gelegen achter de premier cru wijngaard “Sous-Frétille”. De wijngaard ligt zeer zonnig (zuiden). Het is de hoogst gelegen “village” wijn met een groot aandeel kalksteen in de ondergrond.

Aanbod van Domaine Rollin

VINVINO maakte de volgende selectie:

  • AOC Pernand-Vergelesses
  • AOC Pernand-Vergelesses “Les Cloux”