Domaine Clair

BOURGOGNE, FRANKRIJK

Over Domaine Clair

Ontdekking. In onze zoektocht naar nieuwe of nog niet zo gekende wijnboeren binnen de minder geroemde appellaties kwamen we dankzij onze voortdurende prospectie in de Bourgogne de wijnen van Françoise en Denis Clair op het spoor.

Na het proeven van hun Santenay wijnen, startende bij hun Santenay villages over de Santenay “Clos Genêt” tot hun premier cru wijngaarden “Clos des Mouches”, “Clos de la Comme” en “Clos de Tavannes” waren we onmiddellijk verkocht. Het zijn stuk voor stuk pure, verfijnde Pinot Noir wijnen met zachte tannines aan nu nog zeer interessante prijzen die niet moeten onderdoen voor hun buren van de bekendere appellaties.

Santenay. Santenay is samen met Maranges het meest zuidelijk gelegen wijndorp van de Côte de Beaune en bij extensie van de ganse Côte d’Or. Verrassend genoeg leunt het terroir in Santenay meer aan bij dat van de Côte de Nuits dan bij dat van de Côte de Beaune.

De wijnen van Santenay hadden vroeger een veel grotere reputatie. Waarschijnlijk is de grote afstand tot Beaune en het jarenlang ontbreken van echt grote wijnmakers in Santenay de reden voor deze verminderde reputatie. Dit is nu met de enorm stijgende prijzen in de ganse Côte d’Or en met de stijgende kwaliteit van de wijnen slechts een kwestie van tijd tot de vraag naar de Santenay wijnen terug op het niveau van vroeger komt.

De premier cru wijngaarden worden opgedeeld in drie sectoren. In het uiterste zuiden (Clos Rousseau en Les Fourneaux) worden krachtige, tanninerijke en de eerder rustieke wijnen gemaakt. In het uiterste noorden van de appellatie, grenzend met Chassagne-Montrachet (Clos de la Comme, Clos des Mouches, Clos de Tavannes) worden de meest complete wijnen gemaakt met diepte en complexiteit en het beste bewaarpotentieel. Centraal tussen deze twee sectoren (La Maladière en Beaurepair) worden meer elegante en fruitgedreven wijnen gemaakt. De lieu-dit Clos Genêt ligt ook in deze sector.

Françoise et Denis Clair. In 1986 starten Françoise en Denis Clair met een 5ha grote wijndomein met voornamelijk Pinot Noir wijngaarden vanop Santenay. Door de jaren heen breiden ze hun wijndomein uit met percelen zowel in Santenay (familie van Denis) als in Saint-Aubin (familie van Françoise). In 2000 stapt hun zoon Jean-Baptiste mee in het familiedomein. Na de dood van vader Denis in 2016 neemt Jean-Baptiste het werk in de wijngaard en de vinificatie voor zijn rekening. Ondertussen hebben ze 14 hectare waarvan 8,5 ha Pinot Noir en 5,5 ha Chardonnay.

“Jean-Baptiste Clair a su porter le domaine familial à un niveau tout à fait recommandable. Leurs grands terroirs de Saint-Aubin (En Remilly, Les Murgers des Dents de Chien, Sur Gamay...) conjuguent des notes de craie sucrées, de la maturité et de la densité, sans perdre en fraîcheur, signature de Saint-Aubin. Les blancs sont fins et cristallins. Les rouges font partie des plus séduisants de Santenay. La famille Clair a été précurseuse dans la compréhension des avantages du refroidissement des raisins pour en extraire le maximum de potentiel aromatique.” Cfr Le Guide des meilleurs vins de France 2022

Werk in de wijngaard. Vanaf de start in 1986 werken ze in de wijngaard volgens de “lutte raisonnée”. Geleidelijk aan werkt mijn steeds meer volgens de principes van de biologische landbouw. Zo zal in eerste instantie het gebruik van herbiciden worden gestopt door het manueel verwijderen van het onkruid in de wijngaarden (“le labour”). Sinds Jean-Baptiste gestart is op het domein laat deze zich nu ook meer en meer leiden door de principes van de bio-dynamie.

Filosofie in de wijnkelder. Sinds de start van het domein is Denis één van de eerste wijnmakers die kiest voor een koude schilweking voor de start van de gisting. Het resultaat van deze werkwijze zijn Pinot Noir wijnen met een diepe kleur, meer concentratie en meer fruit.

Zoon Baptiste zorgt op zijn beurt voor innovatie in de productie van de witte wijnen. Hij legt zich toe op het maken van ragfijne droge witte wijnen. Ook zet hij zich in voor de conversie naar biologische en bio-dynamische wijnbouw.

Aanbod van Domaine Clair

VINVINO maakte de volgende selectie:

  • AOC Bourgogne Hautes-Côtes-de-Beaune
  • AOC Saint-Aubin 1° Cru “Les Champlots”
  • AOC Saint-Aubin 1° Cru “Les Frionnes”
  • AOC Saint-Aubin 1° Cru “Sous Roche Dumay”
  • AOC Saint-Aubin 1° Cru “Les Murgers des Dents de Chien”
  • AOC Santenay “Clos Genet”
  • AOC Santenay 1° Cru “Clos des Mouches”
  • AOC Santenay 1° Cru “Clos de la Comme”
  • AOC Santenay 1° Cru “Clos de Tavannes”