Domaine Theulot-Juillot

BOURGOGNE, FRANKRIJK

Over Domaine Theulot-Juillot

We ontmoeten Nathalie Theulot voor de eerste keer op de Grands Jours de Bourgogne in de Tonnelerie de Mercurey in 2014. Nathalie is de kleindochter van de stichter van het domein Emile Juillot.

Nathalie neemt het 12h grote domein samen met haar man Jean-Claude Theulot over in 1987. We waren al langer op zoek naar een goed wijndomein in de Côte Chalonnaise. Probleem was alleen dat de wijnen hier vaak minder complex en soms zelfs rustiek overkomen omwille van het terroir dat in deze regio toch heel wat meer klei bevat dan in de Côte d’Or.

We moesten dan ook op zoek gaan naar een wijnboer met de juiste percelen (kalk en krijt) die voldoende finesse in zijn wijnen weet te brengen. Bij het proeven van de wijnen van Nathalie Theulot hadden we onmiddellijk een heel goed gevoel. De wijnen deden ons heel erg denken aan de rode wijnen uit de Côte de Beaune. Zeer lichtvoetig met mooie zuren, een mooie mineraliteit, complex en met een veelbelovend bewaarpotentieel.

De wijngaarden hebben een terroir van kalk, krijt en klei en worden bewerkt volgens de principes van de Lutte Raisonnée. Ze gebruiken geen onkruidverdelgers. De rendementen worden beperkt door in de lente overtollige knoppen weg te snoeien (ébourgeonnage) en later op het jaar indien gewenst nog een groene oogst (vendange verte) te doen. De oogst gebeurt uiteraard handmatig in kleine kistjes en na een rigoureuze selectie komen alleen de beste druiven in de gistingskuip.

De druiven worden volledig ontrist. In eerste instantie doet men gedurende een drietal dagen een koude maceratie. De eigenlijke vergisting duurt ongeveer 12 dagen met pigeage en remontage twee à drie keer per dag. Na de débourbage worden de wijnen overgestoken in eikenhouten vaten (25% nieuwe vaten). De wijnen rijpen verder af gedurende een jaar. Voor de wijn uiteindelijk op fles gaat wordt hij nog licht gefilterd.

Het magazine “Bourgogne d’Aujourd’hui” noemde het domein Theulot-Juillot recent nog een “Domaine incontournable à Mercurey”. U zal het zelf kunnen proeven, de wijnen van Nathalie en Jean-Claude horen bij de beste uit Mercurey en zelfs uit de ganse Côte Chalonnaise.

De wijnen van die wij dit jaar kunnen aanbieden zijn de Mercurey “Château Mi-Pont” en Mercurey 1° Cru “La Cailloute”.

Aanbod van Domaine Theulot-Juillot

VINVINO maakte de volgende selectie:

  • AOC Mercurey 1° Cru Monopole “La Cailloute”
  • AOC Mercurey Blanc 1° Cru Monopole “La Cailloute”