Piero Benevelli

PIEMONTE, ITALIË

Over Piero Benevelli

Piero Benevelli. Het nog jonge wijndomein is opgericht door vader Piero Benevelli in 1978. Zoon Massimo verlaat school op zeer jonge leeftijd (14 jaar) en begint reeds als tiener aan de zijde van zijn vader te werken zowel in de wijngaard als in de wijnkelder.

“I am often asked who the up and coming stars are in Piedmont. Massimo Benevelli is surely one of them.” Antonio Galloni Vinous

Monforte d’Alba. De wijngaarden liggen verspreid over de heuvels van Monforte d’Alba, in het hart van de Langhe. Het domein heeft momenteel 11 hectare aan wijngaarden met een productie van 55.000 flessen op jaarbasis. De meeste wijngaarden liggen op de zuid-oost georiënteerde Ravera heuvel van Monforte. De wijnen van deze heuvel zijn gekend om wijnen voort te brengen die de kracht en structuur hebben van de wijnen uit Serralunga d’Alba gecombineerd met de finesse en de concentratie van de meer noorderlijk gelegen cru’s zoals bijvoorbeeld “Bussia”.

Ravera di Monforte. Initieel werden bijna alle druiven in bulk verkocht aan de grote wijndomeinen. Het is pas in 1990 dat ze een eerste keer hun eigen generieke Barolo onder de naam Benevelli op de markt brengen. En het is tot 2008 wachten tot ze hun belangrijkste cru “Ravera di Monforte” op de markt brengen. De “Le Coste” en de “Mosconi” cru komen pas in 2015 op de markt. Je ziet dit is eigenlijk nog een zeer nieuw wijndomein dat lang onder de radar is gebleven en pas zeer recent werd opgepikt door de belangrijke wijnschrijvers (Antonio Galloni, …) en wijnliefhebbers.

Wijngaard. In de wijngaard volgt Massimo de principes van biologische wijnbouw. Al de druiven worden met de hand geoogst. De laatste jaren begint hij zich ook toe te leggen op de studie van de biodynamische principes.

Wijnkelder. In de wijnkelder gebeurd de vergisting in inox tanks met temperatuurscontrole. Enkel endogene gisten worden gebruikt en de gisting laat hij spontaan opstarten. De Barolo wijnen worden klassiek gemaakt met een lange maceratie van 20 à 30 dagen naargelang de vintage. Tijdens deze maceratie wordt het sap dagelijks omgepomt en wordt de schillenkoek ondergedompeld om de extractie te vergroten. Het eerste jaar rijpen ze op grote Slavonische eikenhouten van 40 hl. Vervolgens rijpen ze in een tweede passage verder in Franse eikenhouten tonneaux. Tenslotte worden de wijnen niet geklaard noch gefilterd voor de botteling met even minimale toevoeging van sulfiet.

Wijnen. Resultaat van deze werkwijze zijn klassieke terroirgedreven wijnen die jong al toegankelijk zijn maar hun echte potentieel pas beginnen vrij te geven na een flesrijping van minimaal 5 jaren. Het proeven van de drie verschillende Cru’s uit Monforte is een ware bloemlezing van de verschillende terroirs in Monforte. Naast zijn Barolo wijnen maakt hij van de meest fantastische klassieke Dolcetto, Barbera en Langhe “Nebbiolo” wijnen die we al mochten proeven door de jaren heen. Kortom we zijn erg fier als eerste de wijnen van een topper als Massimo Benevelli te mogen verdelen in België met Vinvino.

Aanbod van Piero Benevelli

VINVINO maakte de volgende selectie:

  • DOC Dolcetto d’Alba “La Costa”
  • DOC Barbera d’Alba “Bricco del Pilone”
  • DOC Langhe “Nebbiolo”
  • DOCG Barolo “La Costa”
  • DOCG Barolo “Mosconi”
  • DOCG Barolo “Ravera”