Antoniolo

PIEMONTE, ITALIË

Over Antoniolo

De familie Antoniolo zijn wijnmakers sinds 1948 op de DOCG Gattinara, een kleine appellatie van 100ha, gelegen in het uiterste Noorden van de Piemonte.

Antoniolo remains a reference point for what Nebbiolo in northern Piedmont is all about, I can't recommend these wines highly enough. Cfr Antonio Galloni

De wijngaarden (15ha) liggen tussen de 300 en de 450m boven zeeniveau. De bodem is vulkanisch met zand, graniet en ijzer. Hier werden reeds topwijnen gemaakt op basis van de Nebbiolodruif (Spanna genaamd) toen men in de Barolo streek nog zoete wijnen maakte. Door de hoogteligging, klimaat (koude winters, hete zomers en natte lentes) en ondergrond worden hier elegante, verfijnde, aromatische en levendige wijnen gemaakt met een enorm groot bewaarpotentieel. Het zijn Nebbiolo wijnen die eerder aan de verfijning van Pinot Noir doen denken dan aan de krachtige Nebbiolo wijnen uit de Langhe.

Naast de basis Gattinara bieden we de Gattinara wijnen van haar drie top cru wijngaarden aan. “Le Castelle”, “San Francesco” en uiteraard ook die van de meest legendarische wijngaard van gans Gattinara, “Osso San Grato”.

Aanbod van Antoniolo

VINVINO maakte de volgende selectie:

  • DOC Costa delle Sesia “Juvenia”
  • DOCG Gattinara
  • DOCG Gattinara “Le Castelle”
  • DOCG Gattinara “San Francesco”
  • DOCG Gattinara “Osso San Grato”