Monchiero – Castiglione Falletto

PIEMONTE, ITALIË

Over Monchiero

Na een tip van een bevriende wijnboer belanden we bij de Monchiero familie in het dorp Castiglione Falletto, één van de 11 dorpen waar de Barolo wijn mag gemaakt worden. Hier worden van de mooiste klassieke Barolo wijnen gemaakt. “Il Barolo per Tradizione”

De start van het wijndomein gaat terug tot voor de tweede wereldoorlog. Grootvader  Vittorio begint als wijnboer met 1ha wijngaard in Roero di Santa Maria, een gehucht van La Morra. In de jaren 50 verhuizen zijn zoons Remo en Maggiorino naar Castiglione Falletto en kopen daar nieuwe wijngaarden aan. Ze zullen hun eerste Barolo wijn onder hun eigen label pas beginnen te bottelen vanaf 1971.

De huidige wijnmaker Vittorio Monchiero, zoon van Maggiorino,  stapt mee in het familiedomein aan het begin van de jaren 80.  Hij studeerde oenologie aan de gerenommeerde wijnbouwschool van Alba. Hij herplant de wijngaarden met de juiste klonen en koopt nieuwe wijngaarden aan in Pernanno en Rocche di Castiglione. Ook in de wijnkelder investeert hij in het nodige materiaal om zijn wijnen op een hoger niveau te tillen.

Wel blijft hij resoluut kiezen voor de klassieke school in Barolo. Lange inweking van de druivenschillen van enkel perfect rijpe druiven in grote eikenhouten vaten (2000l -6000l) blijft zijn wijnmakers recept. Enkel op deze wijze kan de Nebbiolo druif een vertaling geven van het terroir vanwaar ze afkomstig is.

Het wijndomein heeft momenteel een totale wijngaardoppervlakte van 14ha. Ze produceren slechts 40.000 flessen per jaar met zeer beperkte oplages van hun verschillende Barolo wijnen. Ondertussen is ook zoon Luca mee aan het werk en zoon Stefano beëindigt momenteel zijn studies aan de landbouwschool.

Naast hun generieke Barolo en de verschillende cru’s uit Barolo (Rocche di Castiglione, Roero di Santa Maria, … ) produceren ze met evenveel precisie een fantastische Barbera d’Alba en een Langhe “Nebbiolo”.

Dit wijndomein bleef de laatste jaren nog wat onder de radar maar daar zal snel verandering in komen.  Getuige hiervan enkele zeer recente lovende kritieken van Jancis Robinson en James Suckling in onze rubriek “In de wijnpers”. We zijn dan ook heel trots deze wijnen aan onze Vinvino Barolo collectie toe te voegen.

Aanbod Van Monchiero

VINVINO maakte de volgende selectie:

  • DOC Barbera d’Alba
  • DOC Langhe “Nebbiolo”
  • DOCG Barolo
  • DOCG Barolo “Rocche di Castiglione”