Fratelli Cigliuti

PIEMONTE, ITALIË

Over Fratelli Cigliuti

Fratelli Cigliuti is een zeer klein familiebedrijf van 6ha met een jaarlijkse productie van 30.000 flessen. Het is gelegen op de Serraboella heuevel, 350 meter boven zeeniveau, uitkijkend over het dorp Neive in de Langhe regio van Piemonte. De naam Fratelli Cigliuti slaat op de broers Leone (vader van Renato) en Romualdo. Het is pas in 1964 dat de huidige wijnmaker Renato de eerste 300 flessen Barbaresco van de Serraboella heuvel onder zijn eigen label op de markt bracht.

Neive is één van de drie dorpen waar de wereldvermaarde Barbaresco wijnen gemaakt mogen worden van de Nebbiolo druif. De Langhe regio is gekend voor zijn heuvels met steile hellingen en een overwegend kalkrijke klei bodem. Het typische terroir in combinatie met de Nebbiolo druif zorgt voor minerale, complexe en grote bewaarwijnen.

Op de befaamde Serraboella heuvel (kalk en klei) hebben ze 5ha wijngaarden beplant met Nebbiolo, Barbera en Dolcetto. Ook de Barbera cru “Campass” maakt deel uit van de Serraboella heuvel. De meer zandereige Bricco di Neive is exclusief beplant met Nebbiolo.

In de wijngaard gebeurt alles met de hand en met veel respect voor de natuur. Ze werken met extreem lage opbrengsten en oogsten alleen het beste fruit. In de wijnkelder werken ze met temperatuur gecontroleerde vinificatie en de rijping van de wijnen gebeurd zowel in grote Sloveense vaten (botti) als in kleine Franse eiken barriques.

Ondertussen hebben de dochters Claudia en Silvia het bedrijf overgenomen en zetten zij de traditie van hun vader verder. Hun wijnen staan bij insiders internationaal in hoog aanzien, maar zijn vanwege de beperkte productie lastig te krijgen. Ieder jaar eindigen wijnen van Cigliuti in top-10 noteringen van toonaangevende internationale wijnmagazines zoals Decanter en WineSpectator. We zijn dan ook extra trots dat we deze wijnen exclusief voor België mogen invoeren.

Aanbod van Fratelli Cigliuti

VINVINO maakte de volgende selectie:

  • DOC Barbera d’Alba “Campass”
  • DOC Langhe “Nebbiolo”
  • DOCG Barbaresco “Vie Erte”
  • DOCG Barbaresco “Serraboella”