Massolino – Vigna Rionda

PIEMONTE, ITALIË

Over Massolino

De Massolino familie staat synoniem voor de illustere Vigna Rionda cru wijngaard. De Massolino’s zijn al 4 generaties wijnmakers sinds de start van het wijndomein door Giovanni Massolino in 1896.

Het is zijn zoon Guiseppe en zijn dochter Angela die de eerste wijnkelder bouwen en belangrijke nieuwe wijngaarden aankopen. Guiseppe stond ook aan de wieg van het “Consortium for the Defence of Barolo and Barbaresco”.

Guiseppe had zes kinderen waarvan er drie, Giovanni, Camilla en Renato het domein verder uitbouwen. Ze kopen echte parels van wijngaarden aan tussen eind 1940 en eind 1950. De cru’s Margheria, Parafada en Vigna Rionda uit Serralunga d’Alba. Het is pas vanaf het jaar 1947 dat ze de eerste flessen wijn onder hun eigen naam op de markt brengen.

De vierde generatie begint in de jaren 90 met de broers Franco en Roberto. Ze zijn beide oenoloog van opleiding en brengen de nieuwste wijnmakers technieken in het domein. Franco samen met Giovanni Angeli (oud wijnmaker Vajra) zijn de wijnmakers van dienst. Roberto is de man in de wijngaard.

In de jaren 90 hoort het wijnhuis Massolino tot de moderne Barolo wijnmakersen worden al hun wijnen in kleine houten vaten (barriques) opgevoed. Sinds 2006 keren ze terug naar de klassieke stijl van wijnmaken en kiezen ze resoluut voor grote Sloveense vaten van 2500 tot 10.000 liter. Om het typische terroir van de verschillende cru’s te bewaren gebeurt de vinificatie van de verschillende cru’s in betonnen vaten.

In de wijngaard ligt de gemiddelde leeftijd van de wijnstokken tussen 28 en 58 jaar oud. De nieuwe wijnstokken worden geselecteerd volgens het principe van “Selection Massale” ipv “Selection Clonale” om de diversiteit van de verschillende wijngaarden te behouden. Ze kiezen voor “enherbement”, het laten groeien van het gras tussen de wijnstokken, oa. om de erosie van de wijngaarden op de heuvels tegen te gaan.

De wijnen van Massolino krijgen reeds meerdere jaren de hoogste quoteringen in de international wijnpers. In 2011 werden ze door Wine Spectator nog uitgeroepen als Winery of the Year.  We zijn dan ook heel trots deze wijnen aan onze Vinvino collectie toe te voegen en ze u te laten proeven tijdens ons Vini Saporosi Italiani weekend.

Aanbod Van Massolino

VINVINO maakte de volgende selectie:

  • DOC Moscato d’Asti
  • DOC Langhe “Chardonnay”
  • DOC Langhe”Riesling”
  • DOC Barbera d’Alba
  • DOC Langhe “Nebbiolo”
  • DOCG Barolo
  • DOCG Barolo “Parafada”
  • DOCG Barolo “Parussi”
  • DOCG Barolo “Margheria”
  • DOCG Barolo “Vigna Rionda” Riserva