Massolino – Serralunga d'Alba

PIEMONTE, ITALIË

Over Massolino

De Massolino familie staat synoniem voor de illustere Vigna Rionda cru wijngaard. De Massolino’s zijn al 4 generaties wijnmakers sinds de start van het wijndomein door Giovanni Massolino in 1896. Giovanni was een echte entrepreneur avant la lettre. Hij was onder andere de eerste man die voor elektriciteit zorgde in het dorp Serralunga d’Alba.

Het is zijn zoon Guiseppe en zijn dochter Angela die de eerste wijnkelder bouwen en belangrijke nieuwe wijngaarden aankopen. Guiseppe stond ook aan de wieg van het “Consortium for the Defence of Barolo and Barbaresco.”

Guiseppe had zes kinderen waarvan er drie, Giovanni, Camilla en Renato het domein verder uitbouwen. Ze kopen echte parels van wijngaarden aan tussen eind 1940 en eind 1950. De cru’s Margheria, Parafada en Vigna Rionda uit Serralunga d’Alba. Het is pas vanaf het jaar 1947 dat ze de eerste flessen wijn onder hun eigen naam op de markt brengen.

De vierde generatie begint in de jaren 90 met de broers Franco and Roberto. Ze zijn beide oenoloog van opleiding en brengen de nieuwte wijnmakers technieken in het domein. Franco samen met Giovanni Angeli (oud wijnmaker Vajra) zijn de wijnmakers van dienst. Roberto is de man in de wijngaard.

In de jaren 90 hoort het wijnhuis Massolino tot de moderne Barolo wijnmakers en worden al hun wijnen in kleine houten vaten (barriques) opgevoed. Sinds 2006 keren ze terug naar de klassieke stijl van wijnmaken en kiezen ze resoluut voor grote Sloveense vaten van 2500 tot 10.000liter. Om het typische terroir van de verschillende cru’s te bewaren gebeurt de vinificatie van de verschillende cru’s in betonnen vaten.

In de wijngaard ligt de gemiddelde leeftijd van de wijnstokken tussen 28 en 58 jaar oud. De nieuwe wijnstokken worden geselecteerd volgens het principe van “Selection Massale” ipv “Selection Clonale” om de diversiteit van de verschillende wijngaarden te behouden. Ze kiezen voor “enherbement”, het laten groeien van het gras tussen de wijnstokken, oa. om de erosie van de wijngaarden op de heuvels tegen te gaan.

Serralunga d’Alba en Monforte d’Alba hebben een totaal andere bodem dan Barolo en La Morra en je krijgt er dan ook een totaal andere stijl van wijn.

De wijngaarden in Serralunga d’Alba liggen op 320 à 360 m boven zeeniveau. De ondergrond dateert van de Helvetische periode is gekenmerkt door een dichte en harde zandsteen. Je krijgt hier dan ook een veel krachtiger stijl van wijnen dan in La Morra en Barolo. Dit zijn wijnen waar Barolo voor gekend is, krachtig met stevige tannines, die gemaakt zijn om tientallen jaren te kunnen verouderen. Typische geuren en smaken van rozenblad, teer, aards en truffels.

Van de 23 hectare wijngaard worden er 15 hectare gebruikt voor de productie van Barolo wijnen. Productie van 50.000 flessen Barolo, 16.000 flessen cru Baroli. 10.000 Riserva Baroli.

Aanbod Van Massolino

VINVINO maakte de volgende selectie:

 • DOC Moscato d’ Asti
 • DOC Langhe “Chardonnay”
 • DOC Langhe “Riesling”
 • DOC Barbera d’Alba
 • DOC Barbera d’Alba “Gisep”
 • DOC Langhe “Nebbiolo”
 • DOCG Barolo
 • DOCG Barolo “Margheria”
 • DOCG Barolo “Parafada”
 • DOCG Barolo “Parussi”
 • DOCG Barolo Riserva “Vigna Rionda”