Luigi Spertino

PIEMONTE, ITALIË

Over Luigi Spertino

Na een tip van een bevriende wijnboer belanden we bij Mauro Spertino in het kleine dorpje Mombercelli in de Asti regio in de Piemonte.

De eerste kennismaking blijft onvergetelijk. Mauro Spertino is een ongelooflijk boeiende man. Hij is een kunstenaar, alchemist en wijnmaker wiens leven in het teken van experimenteren en telkens weer verbeteren staat. Hij maakt geen klassieke wijnen, ze zijn stuk voor stuk een eigen meesterwerk. Hij experimenteert met de druiven Grignolino, Cortese en de Barbera.

Mauro zijn grootvader Andrea Spertino verbouwde en verkocht reeds amandelen en wijndruiven in bulk om de kost te verdienen op het einde van de negentiende eeuw (1898). Het is pas in 1978 wanneer zijn vader Luigi, de koning van de Grignolino druif genaamd, het domein overneemt dat de Spertino wijnen onder eigen label op de markt komen.

De Spertino familie heeft 11 hectare wijngaarden in de Tiglione vallei in het Asti gebied. Hun topwijngaard “La Mandorla” ligt op de heuvel achter hun huis. De wijngaard kreeg deze naam omdat hier de amandelbomen een maand eerder in bloei staan. Het is dan ook één van de warmste micro klimaten in de Asti regio. Het aanpalende bos zorgt voor afkoeling tijdens de nacht zodat er een mooie afwisseling is tussen warme dag- en koele nachttemperaturen. De bodem bestaat voornamelijk uit klei en zand met een hoge concentratie aan kalksteen. Mauro werkt volledig biologisch in de wijngaard. Zelfs het maaien van het gras tussen de wijnranken gebeurt nog met de hand.

Voor zijn Cortese wijn laat hij de schillen mee macereren (“orange wine”) met als resultaat een enorm complexe en minerale wijn. Voor zijn topcuvée Barbera van de “La Mandorla” wijgaard laat hij de druiven eerst drogen (passito) voordat hij ze perst. Het resultaat een inktzwarte Barbera met een verbluffende concentratie maar tegelijkertijd heel mooie zuren die de wijn perfect in balans houdt. Met deze wijn heeft hij al meermaals de hoogste score gehaald van 3 bicchiere in de Gambero Rosso. Voor zijn meest recente creatie heeft hij een wijngaard van zijn grootvader opnieuw aangeplant met de Grignolino druif. De wijn die hij van deze druiven maakt voedt hij op in amforen en de cuvée is opgedragen aan zijn grootmoeder “Margherita Barbero”. Hij wil bewijzen dat men met de Grignolino druif ook bewaarwijnen kan maken met voldoende structuur als ze maar van het juiste terroir komen.

Voor we zijn wijnkelder verlaten na het proeven van al deze fantastische wijnen heeft hij nog een laatste verrassing. Mauro heeft nog enkele jaren gewerkt in Frankrijk voor één van de grote producenten van gedistilleerde dranken. Met zijn passie voor distillaten maakt hij met Cortese druiven en op basis van een 800 jaar oud geheim recept een hemelse Vermouth, “Belle Epoque” genaamd. Ook hiervoor is hij alweer maniakaal bezig geweest bij de selectie van de ingrediënten. Alleen al voor de vanille heeft hij niet voor die uit Madagascar maar wel die uit Mexico gekozen. Deze vanille wordt bijna uitsluitend door de top parfumeurs gebruikt. Hij is drie maal zo duur dan die van Madagscar en daarom niet gebruikt in de voedingsindustrie.

We zijn heel fier de exclusieve invoerder te zijn voor zijn wijnen in België. Neem het van me aan van zodra je één van zijn wijnen geproefd hebt, ben je verkocht.

Aanbod van Luigi Spertino

VINVINO maakte de volgende selectie:

  • DOCG Barbera d’Asti “La Grisa”
  • DOCG Barbera d’Asti “La Mandorla”
  • DOC Cortese
  • DOC Grignolino d’Asti
  • DOC Grignolino d’Asti “Margherita Barbero”
  • Vermouth “Belle Epoque”