Chiara Boschis

PIEMONTE, ITALIË

Over Chiara Boschis

Het verhaal van de wijnen van wijnmaakster Chiara Boschis begint met twee wijnhuizen uit Barolo met een eeuwenoude traditie. Chiara Boschis en haar familie waren tot 2008 eigenaar van het wijnhuis Borgogno (°1761) uit Barolo. In 2008 verkopen haar broers Cesare en Giorgio het wijnhuis aan de Farinetti familie. Wanneer Luigi Pira van het wijndomein E. Pira & Figli (°900) uit Barolo sterft verkopen zijn dochters het wijnhuis aan de familie Boschis, vrienden van de familie Pira.

Chiara Boschis, van opleiding economiste, gebruikt haar ervaring opgedaan binnen het familiedomein Borgogno om als eerste vrouwelijke wijnmaakster in de Langhe vanaf 1990 dit minuscule (6 hectare) wijndomein nieuw leven in te blazen.

Ze kiest er resoluut voor om de krachtige wijnen van Barolo toegankelijk te maken. Elegante volle en aromatische wijnen worden haar handelsmerk. Dit bereikt ze door heel strict wijngaard management (lage opbrengst door groene oogst, manuele oogst,…) in combinatie met vernieuwende technieken in de wijnkelder. Korte maceraties, rotofermentatie en rijping in barriques ipv grote vaten.

Met haar eerste jaargang 1990 haalde ze onmiddellijk de hoogste score met haar Barolo “Cannubi” in de Gambero Rosso. Maar belangrijker voor haar was dat ze in 1994 (een heel moeilijk wijnjaar) als enige wijnmaakster opnieuw de hoogste score haalde voor haar Barolo “Cannubi”. Zoals Chiara Boschis het zelf zo mooi zegt is dat consistentie veel belangrijker is dan éénmalig succes.

Chiara Boschis is op meerdere vlakken een pioneer. Ze is de eerste die overgaat op biologische wijnbouw en ze slaagt er in 21 van de 26 wijnboeren die een perceel bezitten op de Cannubi cru te overtuigen dit ook te doen. Met als gevolg dat Canubbi nu voor 85% biologisch onderhouden wordt.

U leest het dit is misschien wel het mooiste wijndomein dat we uit Barolo aan onze Vinvino portefeuille mogen toevoegen. Daarenboven worden er maar 2000 wijnkisten van 12 flessen jaarlijks geproduceerd. Jaar in jaar uit haalt ze de hoogste scores met haar wijnen en de internationale wijnpers is zeer lovend over haar wijnen.

I was struck by the consistency of quality that Chiara Boschis is achieving with her Barolos. Stephen Tanzer, International Wine Cellars
Given the explosion in prices for so many top Barolos, I am often asked who are the next set of producers that will reach superstar status. Well, Chiara Boschis is one of them. Antonio Galloni - Vinous

Aanbod van Chiara Boschis

VINVINO maakte de volgende selectie:

  • DOC Barbera d’Alba Superiore
  • DOC Langhe “Nebbiolo”
  • DOCG Barolo “Via Nuova”
  • DOCG Barolo “Mosconi”
  • DOCG Barolo “Cannubi”

Deze wijnboer werkt volgens de principes van de biologische landbouw.