Domaine Yannick Amirault

LOIRE, FRANKRIJK

Over Domaine Yannick Amirault

Het Domaine Yannick Amirault heeft wijngaarden in Saint-Nicolas-de-Bourgueil en Bourgueil in de buurt van Tours, de Touraine streek in de Loire. 22 jaar oud, neemt Yannick het wijndomein over van zijn grootvader in 1977 en converteert het tot het meest gereputeerde domein van Bourgueil.

Het domein bezit 13ha in Bourgueil en 6ha in Saint-Nicolas de Bourgueil. In 2003 stapt zijn zoon Benoit mee in het wijndomein. Ze maken van de beste wijnen op basis van de Cabernet Franc druif. Hun handelsmerk zijn wijnen met heerlijk rijpe tannines van de Cabernet Franc met zeer veel fruit en een mooi verweven houtlagering.

“Yannick Amirault is one of the most talented red wine producers in all of the Loire Valley, and his consistent excellence over at least the decade and has been surpassed by absolutely no one in the region. “ Cfr. John Gilman, View from the cellar

Het Domaine Yannick Amirault heeft wijngaarden in Saint-Nicolas-de-Bourgueil en Bourgueil in de buurt van Tours, de Touraine streek in de Loire. 22 jaar oud, neemt Yannick het wijndomein over van zijn grootvader in 1977 en converteert het tot het meest gereputeerde domein van Bourgueil. Het domein bezit 13ha in Bourgueil en 6ha in Saint-Nicolas de Bourgueil. In 2003 stapt zijn zoon Benoit mee in het wijndomein. Ze maken van de beste wijnen op basis van de Cabernet Franc druif. Hun handelsmerk zijn wijnen met heerlijk rijpe tannines van de Cabernet Franc met zeer veel fruit en een mooi verweven houtlagering.

Sinds 2009 werken ze volledig biologisch (geen onkruidverdelgers noch insecticiden). De oogst gebeurt met de hand en met rendementen veel lager dan toegelaten. Vinificatie zonder toevoeging van gisten, suikers of zuren. Dit is mogelijk omdat enkel de gezonde druiven na zorgvuldig triëren in de gistkuip gaan. De wijnen worden niet geklaard noch gefilterd. Zowel voor het werk in de wijngaard als in de wijnkelder volgen ze de maankalender.

Binnen Bourgueil en Saint-Nicolas de Bourgueil bestaan grotendeels drie verschillende types van terroir naargelang het verschil in bodemsamenstelling.

Bourgueil “La Caudraye” is afkomstig van vier percelen gelegen dicht bij de Loire bestaande uit grind, zand en slib. Het geeft de meest aromatische fruitige en elegante wijnen om jong te drinken.

Bourgueil “Le Grand Clos” is afkomstig van een bodem bestaande uit klei en vuursteen. Resultaat krachtige, geconcentreerde wijnen die een beter bewaarpotentieel hebben. Kruiden, tabak, violet en cassis zijn typische kenmerken.

Zowel de cuvée Bourgueil “Les Quartiers” als Saint-Nicolas de Bourgueil “Les Malgagnes” tenslotte zijn afkomstig van een perceel met krijtachtige kalksteen. Resultaat zeer tanninerijke en mineralige wijnen met een groots bewaarpotentieel. 

Aanbod van Domaine Yannick Amirault

VINVINO maakte de volgende selectie:

  • AOC Bourgueil “La Coudraye”
  • AOC Saint-Nicolas-de-Bourgeuil “La Mine”
  • AOC Saint-Nicolas-de-Bourgeuil “Les Malgagnes”

Deze wijnboer werkt volgens de principes van de biologische landbouw.