Domaine Francois Chidaine

LOIRE, FRANKRIJK

Over Domaine Francois Chidaine

Met François Chidaine hebben we één van de grootste wijnmakers van de Loire en zelfs van heel Frankrijk in onze collectie. Op zijn ééntje heeft hij de appellatie Montlouis op de kaart gezet. Montlouis (400ha), het kleine broertje van Vouvray (2000ha) ligt tegenover Vouvray aan de zuidkant van de Loire. De wijnen van Montlouis werden als Vouvray op de markt gebracht tot ze een eigen AOC status kregen in 1937.

This is a producer that true oenophiles should seek out. Michel Bettane

Het terroir van Montlouis en Vouvray is gelijkaardig. Een zanderige kleibodem op een basis van tufsteen. In Montlouis is er iets meer zand en stenen dan in Vouvray wat ervoor zorgt dat de wijnen van Montlouis net dat tikkeltje mineraler en fraîcheur hebben.

François Chidaine werkt heel wat jaren aan de zijde van zijn vader. De wijnstokken van het domein hebben een leeftijd tussen de 40 en 80 jaar oud. In 1989 begint hij op 4 hectare van het ouderlijk domein zijn eigen wijndomein. Onder impuls van Didier Dagueneau en Nady Foucault start hij in hetzelfde jaar nog met de conversie naar Bio-Dynamie. In 1999 laten zijn ouders hem de rest van het domein en dan heeft hij 17 hectare in totaal. In 2002 krijgt hij de kans om de top climat “Clos Baudoin” (grand cru niveau) te kopen van de prins Poniatowski.

De druiven worden manueel in meerdere tri’s geplukt opdat ze perfect rijp zouden zijn. Hier geldt uiteraard ook het credo dat grote wijnen in de wijngaard gemaakt worden. Ook in de wijnkelder is hij een perfectionist en weet hij het beste in de Chenin Blanc naar boven te halen door zo min mogelijk te interveniëren. Na een zachte persing gebeurt de gisting en de rijping gedurende 11 maanden sur lies in demi-muids van 620 liter.

Naast wijngaarden op Montlouis heeft hij ook wijngaarden in Vouvray. In 2014 beslissen de Franse autoriteiten dat wijnen uit Vouvray enkel in Vouvray mogen gevinifieerd en gebotteld worden. Aangezien François Chidaine zijn wijnkelders in Montlouis liggen worden zijn Vouvray wijnen plots gedeclasseerd tot Vin de Pays. “Absurditeit ten top!” François laat het niet aan zijn hart komen. De ware Chenin Blanc liefhebbers zijn verknocht aan zijn wijnen, AOC of niet.

Kortom François Chidaine maakt van de mooiste en boeiende Chenin Blanc wijnen in de hele wereld met een enorm bewaarpotentieel.

You have to look to the historical collections of regional leaders Foreau and Huet to find comparable consistently high quality, making it clear that Chidaine is one of the world's finest craftsmen in the medium of white wine, not to mention a continuing source of amazing value. David Schildknecht

Aanbod van Domaine Francois Chidaine

VINVINO maakte de volgende selectie:

  • AOC Sauvignon de Touraine
  • Vin de France “Le Chenin d’Ailleurs”
  • AOC Montlouis-sur-Loire “Clos du Breuil”
  • Vin de France “Baudoin”
  • AOC Montlouis-sur-Loire “Les Tuffeaux”

Deze wijnboer werkt volgens de principes van de biodynamische landbouw.