Domaine Domaine Delesvaux

LOIRE, FRANKRIJK

Over Domaine Delesvaux

We hebben Philippe en Cathérine Delesvaux ontmoet op de jaarlijkse wijnbeurs “Salon des vins de Loire” in Angers in de Loire. Hun biodynamische droge maar vooral zoete wijnen van Chenin Blanc zijn gewoon verbluffend.

Ze halen jaar na jaar de hoogste scores voor hun zoete Coteaux du Layon wijnen. Ze komen meermaals op gelijke hoogte te staan met Château d’Yquem uit Sauternes. Robert Parker zei het volgende over de wijnen van Philippe Delesvaux:

Les liquoreux de Philippe Delesvaux sont aux Coteaux du Layon ce que Monsieur Univers est à l'humanité. Robert Parker

Tot onze verbazing werden deze wijnen die op de kaarten van menig sterrenrestaurant wereldwijd staan nog niet ingevoerd in België.

Het domein beslaat 14,5 Ha gelegen op Saint-Aubin de Luigné. Hiervan zijn er 10,5 Ha witte wijnen op basis van Chenin Blanc waarvan 1Ha “Franc de Pied” oftwel niet geënte of pre-phylloxera wijnstokken. De Delesvaux maken wijn sinds 1978. Eerst deeltijds naast zijn job van onderzoeker (geoloog) en dan vanaf 1985 voltijds als wijnboer.  Het domein ligt bovenaan een heuvel met rondom twee valleien (waar de mist s’morgens verdwijnt door de zon) en twee riviertjes “Louet” en “Layon”. De ideale omstandigheden voor nobele rotting. Voor nobele rotting heb je namelijk drie dingen nodig, warmte, vocht en wind. Als één van deze drie factoren niet aanwezig zijn krijg je geen “Pourriture Noble”.

Domaine Delesvaux maakt deel uit van de belangrijke groepering van biodynamische wijnboeren “La Renaissance des Appellations”. In de wijngaard kiest men resoluut voor “enherbement naturel” zodat de natuur voor de natuurlijke afweer/bescherming van de wijnranken kan zorgen. Het werk in de wijngaard gebeurt te paard. Ze werken enkel met biodynamische preparaten en kruidenextracten. In de wijnkelder gebeurt geen chaptalisatie, dit is een heel belangrijk punt voor Philippe, de kunst van het maken van dessertwijnen enkel met zijn natuurlijke suikers. Er worden enkel endogene gisten gebruikt en de vinificatie gebeurt zonder toevoeging van zwavel. Op het etiket van hun wijnen staat dan ook niet voor niets volgende zin: “Ce vin naturel est fait de raisin, rien que de raisin, sans poudre de perlimpinpin.”

Samen met enkele bevriende wijnmakers  van Botrytis wijnen richtte hij de organisatie SAPROS (Le Club des Vins de Botrytis) op. Samen met deze organisatie heeft hij ervoor gezorgd dat er binnen de Coteaux du Layon wijnen met de benaming “Selection des Grains Nobles” op de markt mogen komen.

Tenslotte nog deze quote uit Wine Spectator waaruit nog maar eens blijkt wat een grote wijnen er door Philippe Delesvaux gemaakt worden:

Philippe Delesvaux, 48, deserves to be considered among the Loire's elite Chenin Blanc producers, a group that includes S.A. Huet, Foreau, N. Joly and Domaine des Baumard. Delesvaux founded his 35-acre domaine in 1983, and the highlights of his portfolio are the sweet wines from the Coteaux du Layon appellation. Wine Spectator

Aanbod van Domaine Delesvaux

VINVINO maakte de volgende selectie:

  • VDF Envie de Bulles
  • AOC Coteaux du Layon “Les Clos”
  • AOC Coteaux du Layon “Selection des Grains Nobles”

Deze wijnboer werkt volgens de principes van de biodynamische landbouw.