L'Arco

VENETO, ITALIË

Over L'Arco

L’Arco van Fedrigo Luca is een wijndomein gegroeid uit de ervaringen opgedaan bij de legendarische wijnmaker Giuseppe Quintarelli. Al op zijn 17de krijgt Fedrigo Luca de kans om in de leer te gaan bij Guiseppe Quintarelli.

Gedurende 11 jaar werkt hij met hem samen zowel in de wijngaard als in de wijnkelder. Hier leert hij van de grootmeester zelf hoe grootse wijnen gemaakt worden. De band tussen de twee wordt heel sterk, ze worden op termijn meer vader en zoon van elkaar dan leermeester en leerjongen. Hij leert er hoe wijnen gemaakt worden die zowel elegantie en evenwicht hebben. Ondertussen krijgt Fedrigo dan ook zeer lovende kritieken voor zijn wijnen in de internationale wijnpers.

Luca is het type wijnmaker zoals we ze graag zien, vrij gesloten, nederig met zijn product bezig om er telkens opnieuw het beste van te maken. Je zal hem niet vaak horen uitpakken met de lovende kritieken die hij krijgt, hij laat liever de wijnen spreken. In 1998, na 11 jaar in de leer bij Quintarelli, begint hij met de hulp van Guiseppe met zijn eigen wijndomein, L’Arco. Zijn 17 hectaren wijngaard liggen dan ook niet toevallig in Negrar, de meest traditionele van alle 7 Valpolicella streken en op wandelasftand van de wijngaarden van Guiseppe Quintarelli.

Hij kiest voor L’Arco omwille van de stenen boog “Arc di Giove” die je kan zien vanop zijn wijndomein.  De boog uit de 16de eeuw betekent voor hem symbolisch dat we de verbinding met één van de meest oude, historische en traditioneel gemaakte wijnen, de Amarone, niet uit het oog mogen verliezen. De wijn moet gemaakt worden met volle respect voor de tradities en de historische manier van wijnmaken die hij geleerd heeft van Guiseppe Quintarelli. Twee uitzonderingen zijn de wijnen “Pario” en “Rubeo”. Hij vermeldt “Sensation of the Producer” in Latijn op het etiket, om ons duidelijk te maken dat dit wijnen zijn die iets zeggen over de wijnmaker, over wat hij belangrijk en mooi vindt.  Wijnmaken is kunst voor Luca, je vindt zowel de passie van de wijnmaker als de tradities van de streek terug in de wijn.

De druivensoorten van de Veneto regio die we gaan terugvinden in de wijnen zijn de volgende.

Corvina, laatrijpende druif met een dikke schil, een hoog zuurgehalte, weinig tannines en in de mond zure kersen en bittere amandelen.

Corvinone is een variëteit van de Corvina. Lager in alcohol, lichter van kleur dan de Corvina maar aromatischer dan de Corvina.

Rondinella heeft een hoog rendement, een dikke schil, zeer resistent voor ziektes en ideaal om in te drogen.

Molinara is een druif die lichte wijnen geeft, wordt vooral gebruikt om frisheid (zuren) in de assemblage te brengen. Zeer gevoelig voor oxidatie, waardoor de productie erg gedaald is.

Croatina ook gekend als Bonarda heeft milde tannines een geeft donkerfruitgedreven wijnen.

Aanbod van L'Arco

VINVINO maakte de volgende selectie:

  • DOC Rosso del Veronese
  • DOC Valpolicella “Ripasso”
  • DOC Rosso del Veronese “Pario”
  • DOC Rosso del Veronese “Rubeo”
  • DOC Rosso del Veronese “Pietrus”
  • DOCG Amarone della Valpolicella
  • DOCG Recioto della Valpolicella