Scopetone - Azienda Agricola La Melina

TOSCANE, ITALIË

Over Podere Sopetone

Onze nieuwste ontdekking in Toscane is het miniscuul kleine wijndomein (2,5ha) Podere Sopetone van Loredana Tanganelli en haar man Antonio Brandi.

Hun eerste stappen in de wijnbouw zetten ze in 2002 toen Loredana de biologisch gerunde boerderij van haar vader Podere La Melina overnam. De naam was zo door haar grootvader Alvaro bedacht omdat er daar heel wat appelbomen aangeplant stonden.  Bij de boerderij hoorde ook een 2000 vierkante meter grote Brunello wijngaard. In eerste instantie werden de druiven van deze wijngaard verkocht en was haar grote passie de bijenteelt en het maken van honing.

Het maken van wijn begint pas in 2009 toen ze het naburige minder dan een hectare grote domein “Podere Scopetone” overnamen. Dit domein opgericht door Federigo Abbarchi en Angela Corioni kwam te koop bij de dood van Federigo Abbarchi. Loredana huurt top oenoloog Maurizio Castelli (Boscarelli, Grattamacco,…)  in en start met als missie het maken van traditionele, elegante en verfijnde Brunello wijnen. In totaal maken ze 7000 flessen Brunello, 4000 flessen Rosso di Montalcino en 10.000 flessen Rosso di Toscana (afkomstig uit Montecucco).

Alle Montalcino wijnen van Podere Scopetone komen uit de Scarnacuoia cru op 400 tot 500 meter boven zeeniveau, net ten noorden van de ommuurde stad Montalcino, uitkijkend op Montosoli. Net als “Il Marroneto” ligt het domein praktisch tegen de stadsmuren van Montalcino aan. Historisch gezien staat het bekend als de locatie van Federico Biondi Santi’s eerste monovarietale aanplant van Sangiovese in de jaren 1870!

“Podere Scopetone has come a long way since Loredana Tanganelli and Antonio Brandi took over the property a few years ago and began the process of untangling the effects of several years of neglect. With the help of consulting winemaker Maurizio Castelli, Tanganelli and Brandi are gradually rebuilding Scopetone’s reputation for excellence.” Cfr Antonio Galloni

Het werk in de wijngaard is volledig biologisch. Er wordt enkel met zwavel en koper gewerkt en gebruik van herbiciden zijn uit den boze. Ze laten het gras gecontroleerd groeien tussen de wijngaarden.

 

De Brunello wijnen worden klassiek gemaakt. De maceratie en vergisting duurt gemiddeld 15 dagen in inox vaten. Vervolgens rijpen ze verder in 3000l Slavonisch eikenhouten vaten gedurende 36 maanden gevolgd door 12 maanden rijpen in betonnen vaten. Tenslotte blijven ze nog 4 maanden in fles na de botteling voor ze op de markt komen. Bij de botteling wordt zo min mogelijk sulfiet gebruikt.

Kortom alle ingrediënten zijn aanwezig om van de beste wijnen te maken op basis van de Sangiovese druif. We zijn dan ook trots om als Vinvino deze wijnen te mogen verdelen voor jullie.

“One of Montalcino’s most underrated producers.” Cfr Ian d’Agata, Vinous

Aanbod van Podere Sopetone

VINVINO maakte de volgende selectie:

  • DOC Rosso di Toscana
  • DOC Rosso di Montalcino
  • DOCG Brunello di Montalcino

Deze wijnboer werkt volgens de principes van de biologische landbouw.