La Magia

TOSCANE, ITALIË

Over La Magia

We ontmoeten Fabian Schwarz in het voorjaar van 2017 op de beurs Buy Wine in Firenze. We waren onmiddellijk onder de indruk van zijn wijnen op basis van Sangiovese in puro. De verzamelde wijnpers (James Suckling, Antonio Galloni, Jancis Robinson) had net zijn Brunello jaargang 2012 de hemel in geschreven. We zijn hem blijven volgen en in de zomer van 2019 na een bezoek op het domein besloten om zijn wijnen in onze Vinvino collectie op te nemen.

De naam van het domein “La Màgia” is afgeleid van het italiaanse “Magione” dat op zijn beurt een verbastering is van het franse “Maison”. Oorspronkelijk een rustplaats voor reizigers en pelgrims op weg naar de abdij van Sant’Antimo.

Vader Harald Schwarz verhuisde meer dan 40 jaar geleden (in 1974) van Alto Adige naar Toscane. In die periode waren er ongeveer 150 wijnboeren in Montalcino waarvan er slechts een 20tal hun eigen wijn op de markt bracht. Zoon Fabian neemt in 2011 de fakkel over van zijn vader. Hij studeerde oenologie aan de “Instituto Agrario San Michele all’Adige” (momenteel de Edmund Mach Foundation genaamd). Het is één van de meest prestigieuze scholen voor toekomstige wijnboeren in Italië.

De 54ha wijngaarden liggen op 400-450 meter hoogte. Hun beste wijngaard (15ha) is zuid-oost georiënteerd en bestaat uit Sangiovese (Brunello kloon) druivelaars van meer dan 40 jaar oud. De ondergrond bestaat uit klei is dan ook ideaal om water vast te houden tijdens de droge zomers. De toplaag is van zandsteen en zorgt voor een goede drainage. De hoge ligging en de koele winden afkomstig van de Monte Amiato zorgen voor een langzame rijping zodat de wijnen zeer aromatisch en elegant zijn van stijl. De wijngaarden worden reeds jaren volledig biologisch bewerkt.

Ecologie staat ook centraal in de wijnkelder. Sinds 2008 zorgen foto-voltaïsche zonnecellen voor de volledige energievoorziening van de ganse wijnkelder. De gisting gebeurt voor 70% in inox vaten en voor 30% op eikenhouten vaten (500l). Een groot percentage van de druiven gaan als volledige trossen “whole bunch maceration” mee in de gistkuip.

Voor de Brunello wijnen laat hij de gisting langzaam onder temperatuurs-controle tot wel 45 dagen macereren. Dit geeft zeer elegante, aromatische wijnen met verfijnde tannines. De Rosso di Montalcino wijnen (15000 flessen) rijpen 9 maanden in eikenhouten vaten. 60% in Franse tonneaux van 500l en 40% in Sloveense grande botti van 4000 en 6000l. De Brunello di Montalcino wijnen (30000 flessen) rijpen gedurende 36 maanden in Franse tonneaux van 500l (33% nieuwe vaten). In uitstekende wijnjaren maakt hij nog twee top cuvées de “Brunello Ciliego” (500 flessen) en de “Brunello Riserva”.

Aanbod van La Magia

VINVINO maakte de volgende selectie:

  • DOC Rosso di Montalcino
  • DOCG Brunello di Montalcino
  • DOCG Brunello di Montalcino Ciliego
  • DOCG Brunello di Montalcino

Deze wijnboer werkt volgens de principes van de biologische landbouw.