Domaine Pouderoux

LANGUEDOC – ROUSSILLON, FRANKRIJK

Over Domaine Pouderoux

De wijnen van de appellatie Maury zijn gekend voor hun Vin Doux Naturel wijnen (vanaf 2014 is het ook toegelaten om droge wijnen te maken binnen de appellatie Maury). Zoete rode en witte wijnen die gemaakt worden met de “mutage sur grains” methode.

Tijdens de gisting wordt op een bepaald moment zuivere alcohol toegevoegd met als gevolg dat de gisting stilvalt en de wijnen van nature veel suikers bevatten. De hoeveelheid suikers wordt bepaald door het moment dat men de “mutage sur grains” toepast. Volgens de traditie worden de wijnen dan vervolgens “oxidatief” opgevoed te vergelijken met de “Tawny” stijl bij Porto. Typisch voor Maury zal men de wijn gedurende een jaar buiten in glazen “bonbonnes” in de blakende zon laten verouderen om ze vervolgens nog verschillende jaren op grote houten vaten te laten verouderen. Je krijgt op deze manier zeer complexe wijnen met wat men noemt een “Rancio” karakter, te vergelijken met de Banuyls wijnen verderop in de Roussillon.

Eén van de pioneers van een nieuwe stijl van Maury wijnen was domein Pouderoux, zij maakten als eerste “reductief” opgevoede Maury wijnen, de zogeheten “Vendange” te vergelijken met de “Vintage” Port wijnen oftwel de “Ruby” stijl. Op deze manier krijg je jonge fruitige en krachtige wijnen met veel fraîcheur.

Catherine Pouderoux en Robert leiden het domein sinds 1984. Beiden hebben ze gestudeerd in Parijs maar na hun studies beslist Robert, na het drinken van een Meursault wijn, wijn te gaan maken op het domein van zijn vrouw haar familie dat een tijdje in “fermage” was uitgegeven. Het domein beslaat 18 ha waarvan ongeveer de helft hiervan gebruikt wordt om de zoete wijnen te maken. Ze werken volledig biologisch en de oogst gebeurd volledig met de hand. Hun wijnen behoren al jaren tot het beste dat je kan vinden in deze extreme uithoek van Frankrijk.

Aanbod van Domaine Pouderoux

VINVINO maakte de volgende selectie:

  • AOC Maury Vendange
  • AOC Maury Grande Réserve 6 Ans
  • AOC Maury Mise Tardive
  • AOC Maury Hors d’Age 15 Ans

Deze wijnboer werkt volgens de principes van de biologische landbouw.