Domaine de Cébène

LANGUEDOC – ROUSSILLON, FRANKRIJK

Over Domaine de Cébène

We hebben Brigitte Chevalier ontmoet op de tweejaarlijkse beurs “Salons des Vins Herault, Le Languedoc) in 2013. In een vorig leven was ze exportmanager op Château Valandraud (Saint-Emilion) van Jean-Luc Thunevin. In 2004 volgt ze de man van haar leven en verhuist naar de Languedoc. Ze gaat oenologie studeren en vanaf 2006 start ze in de Faugères met het aankopen van wijngaarden die door niemand gewild om haar eigen wijn te maken.

De eerste zijn oude wijngaarden op 300m hoogte in het uiterste noorden van de Faugères appellatie. Deze “Hautes Terrasses” zijn spectaculaire wijngaarden waar de terrassen kleine balkonnetjes vormen (“Les Bancèls”) en bestaan uit pure leisteen (schiste) bodems. De Syrah, Carignan en Grenache stokken die hier staan zijn noordelijk georiënteerd, de Mourvèdre zuidelijk.

In een tweede fase koopt ze Grenache en Mourvèdre wijngaarden dichter bij de kust met een overwegend sedimentaire bodem van zand en grind (40 m diep) in de Sables (“Ex Arena”), de Corneilhan vermengd met ronde keien afkomstig uit de Cevennen.

De wijngaarden van Faugères liggen in de uitlopers van de Cevennen. Ze besluit dan ook haar domein Cébène te noemen, naar de oude Gallische godin ‘Cébenna’ die haar naam heeft gegeven aan dit gebergte.

“Je veux faire des vins du Nord dans le Sud” vat haar filosofie goed samen. Ze wil wijnen maken met voldoende fris- en fruitigheid met zo weinig mogelijk interventie. De wijngaarden worden daarenboven biologisch bewerkt en de wijnen worden zo natuurlijk mogelijk gemaakt. Temperatuurscontrole is het belangrijkste voor haar.  Ze is heel voorzichtig met pigeages en remontages en gebruikt bijna geen hout (enkel voor Felgaria). Ze houdt ook van tradities en gebruikt een oude houten manuele pers van 1900.

Ondertussen worden haar wijnen wereldwijd geprezen door oa. Jancis Robinson, Bettane & Desseauve, Decanter…

Aanbod van Domaine de Cébène

VINVINO maakte de volgende selectie:

  • AOC Faugères “Ex Arena”
  • AOC Faugères “Les Bancèls”
  • AOC Faugères “Belle Lurette”
  • AOC Faugères “Felgaria”

Deze wijnboer werkt volgens de principes van de biologische landbouw.