Weingut Tegernseerhof

WACHAU, OOSTENRIJK

Over Weingut Tegernseerhof

Tegernseerhof, de Benedictijnen als grondleggers van de wijnbouw.

De roots van het wijndomein gaan 1000 jaar terug in de tijd. Wanneer Keizer Hendrik II van het Heilig Roomse Rijk aan de Benedictijnen van de abdij van Tegernsee (Beieren) grond schenkt in Loiben bouwen ze er in 1176 het zogeten Tegernseerhof. Dit is de start van de wijnbouw op Tegernseerhof onder impuls van de Benedictijner moniken. In 1803 komt het wijndomein in staatshanden en nog later in privé handen van de familie Mittelbach.

Wachau, prachtig gelegen, steile, terrasvormige wijngaarden.

Tegernseerhof heeft wijngaarden op de steile hellingen van de Wachau regio met ideale expositie. Deze wijngaarden gelegen langs de Donau, gaande van Unterloiben in het Oosten tot Spitz in het Westen behoren tot het Unesco werelderfgoed. Waar men in Frankrijk van “Climat” spreekt gebruikt men in de Wachau de term “Ried”. De beste wijngaarden voor Grüner Veltliner zijn “Bergdistel”, “Höhereck” en ”Loibenberg”. Voor Riesling zijn dat “Loibenberg”, “Steinertal” en “Kellerberg”.

Wachau, de geologie van de wijngaarden, löss en gneis.

Binnen de Wachau maakt men een onderscheid tussen twee types van bodem. Onderaan de hellingen bestaat de bodem voornamelijk uit “löss”. Een bodem van rivierzand en riviersediment. Deze losse bodems rijk aan voedingsstoffen en ideaal om water vast te houden zijn ideaal voor de Grüner Veltliner en geeft meer afgeronde wijnen. De hellingen daarentegen bestaan voornamelijk uit een compactere bodem van “gneis, graniet en leisteen”. Deze bodem geeft meer strakkere wijnen.

Wachau één van de koelste (cool climate) regio’s van Oostenrijk.

Naast de bodem is het klimaat uiteraard ook een belangrijke factor in de Wachau. De wijngaarden ondergaan vanuit het Westen koude en vochtige luchtstromen afkomstig van de Alpen. Vanuit het Oosten daarentegen komen er warme en droge luchtstromen afkomstig van de Pannonische vlakte. In het westen van het Wachau gebied krijg je dan ook wijnen met een slankere structuur en soms zelfs groene toetsen. De wijnen uit het Oosten van de Wachau zijn gekenmerkt door rijp fruit, meer body, een hoger alcoholgehalte en soms ook wat restsuiker (5 à 7g/l).

De Wachau is sinds 2020 ook een Districtus Austriae Controllatus.

Sinds 2020 is de Wachau ook officieel het 15de DAC wijngebied. Binnen de Districtus Austriae Controllatus Wachau zijn er drie kwaliteitsniveaus. De “Lage” of “Ried” wijnen vormen het hoogste niveau van wijnen en moeten voldoen aan de strengste voorwaarden. Ze zijn te vergelijken met de “cru’s” in de Bourgogne. Deze wijnen mogen enkel gemaakt worden van Riesling of Grüner Veltliner afkomstig van 1 van de 157 wijngaarden (Lage, Ried). Daaronder komen de “Orts” wijnen te vergelijken met de “village” wijnen in de Bourgogne. De wijnen mogen gemaakt worden van 9 druivenrassen en moeten komen uit één van de 22 geselecteerde dorpen Als laagste kwaliteitsniveau zijn er de “Gebiets” wijnen. Hier zijn de regels het minst strict. Er zijn niet minder dan 17 druivenrassen toegelaten. Ze zijn te vergelijken met de regionale AOC’s in Frankrijk.

Vinea Wachau, eigen strenge wijnwetten en classificatiesysteem.

Wijndomein Tegernseerhof maakt deel uit van de associatie van de beste wijnboeren uit de Wachau, de zogeheten “Vinea Wachau”. Leden van deze vereniging moeten de stricte regels van de Codex Wachau volgen. Binnen de Wachau volgen ze ook hun eigen systeem van kwaliteitsniveaus: Steinfeder wijnen zijn lichte, fruitige wijnen met een maximum alcoholgehalte van 11,5%. Een trap hoger hebben we de Federspiel wijnen. Deze zijn fruitig maar ook mineraal met een maximum alcoholgehalte van 12,5%. Tenslotte hebben we de Smaragd wijnen, dit zijn krachtige bewaarwijnen met een mooie kruidigheid met een alcoholgehalte vanaf 12,5%.

Martin Mittelbach, progressieve wijnmaker op eeuwenoud domein.

Martin Mittelbach, de huidige eigenaar, is ondertussen al de 6de generatie van wijnmakers op het domein Tegernseerhof. Hij is een zeer progressieve wijnmaker die van de meest droge en strakke wijnen maakt in de ganse Wachau regio. Om dit te bereiken zal hij tijdig oogsten en rigoureus selecteren opdat hij alle druiven die toch nog enigszins aangetast zijn door edelrot te verwijderen. Vervolgens zal hij na persing de wijnen vergisten in temperatuur gecontroleerde inox vaten. Zijn wijnen zijn net zoals de wijnmaker zelf. Intens, droog, mineraal en intelligent. In een wijnstreek met enkele van de meest beroemde wijnmakers zal hij steeds meer zijn plaats opeisen bij de absolute top.

Aanbod van Weingut Tegernseerhof

VINVINO maakte de volgende selectie:

  • Grüner Veltliner “Dürnstein” Federspiel
  • Grüner Veltliner “Bergdistel” Smaragd
  • Riesling “Dürnstein” Federspiel
  • Riesling “Bergdistel” Smaragd