Weingut Jurtschitsch

KAMPTAL, OOSTENRIJK

Over Weingut Jurtschitsch

Kamptal, één van de meest prestigieuze wijnregio’s in Oostenrijk.

Weingut Jurtschitsch is gelegen in de gemeente Langenlois, de grootste wijnstad van Oostenrijk. Langenlois maakt deel uit van de subregio Kamptal , die op zijn beurt behoort tot de grootste wijnregio in Oostenrijk, Niederösterreich.

“…strikingly delicious, complex and compulsively drinkable …” David Schildknecht - Vinous

Weingut Jurtschitsch, een familiedomein met eeuwenoude roots

Weingut Jurtschitsch is één van de oudste en meest prestigieuze wijnhuizen in Oostenrijk. De geschiedenis van het wijndomein gaat ver terug in de tijd. De gebouwen dateren uit de 16° eeuw en de wijnkelder is zelfs meer dan 700 jaar oud. De Jurtschitsch familie is eigenaar sinds 1868. Ondertussen wordt het met de 4de generatie wijnmakers aanzien als één van de meest innovatieve wijnhuizen in Oostenrijk.

Wijnmakers Alwin Jurtschitsch en Stefanie Hasselbach

De dynamiek die zorgt voor de vernieuwing heeft Weingut Jurtschitsch te danken aan de nog jonge wijnmakers Alwin Jurtschitsch en Stefanie Hasselbach. Alwin leerde zijn vrouw Stefanie Hasselbach kennen op de Duitse wijnuniversiteit Geisenheim. Zij was jarenlang de wijnmaker op haar familiedomein Gunderloch in Rheinhessen. Voordat Alwin in het familiedomein aan de slag ging deed hij de nodige ervaringen op bij wijndomeinen verspreid over de hele wereld (Frankrijk, Australië, Nieuw-Zeeland). Al deze ervaringen hebben ervoor gezorgd dat ze gerekend worden bij de meest natuurlijke wijnmakers van gans Oostenrijk.

Biologische wijnbouw met invloeden uit de Bio-Dynamie

Vanaf hun start op het wijndomein in 2006 kozen ze er resoluut voor alle wijngaarden om te schakelen naar biologische landbouw. Vanaf oogstjaar 2009 kregen al hun wijnen het bio label. Biologische landbouw begint bij een gezonde bodem. Ze gebruiken natuurlijke meststoffen (koemest). Ze gebruiken geen koper (zwaar metaal) maar wei om de wijnstokken te beschermen tegen de echte meeldauw. Om de mono-cultuur te doorbreken planten ze perzikbomen langs de wijngaarden en laten ze bloemen en kruiden (wijngaardknoflook – allium sativum) groeien tussen de wijnranken. Dit alles zorgt ervoor dat er meer leven is in de wijngaard (vlinders, bijen,…) Gezonde druiven zijn niet alleen meer resistent aan ziekte maar leveren ook betere wijnen op. Ook in de wijnkelder gaan ze voor minimale interventie. De vinficatie gebeurt op basis van de op de druiven aanwezige gistcellen.

“Alwin Jurtschitsch is the best young producer in Austria. In a tasting, Jurtschitsch's wines blew us away. His Rieslings from Loiserberg and Heiligenstein are penetrating, lasting, and intense. Thrilling in their edge and precision, they vibrate on the tongue and sides of the mouth. The Heiligenstein Riesling is a showstopper, but we have to call out the brilliant Grüner Veltliners at this estate, too.” Rajat Parr, Atlas of Taste

De mooiste “cool climate” wijnen van Grüner Veltliner en Riesling.

Alwin en Stefanie willen wijnen maken op basis van de Grüner Veltliner en de Riesling druif die een vertaling zijn van hun terroir. Het zijn zogeheten “cool climate” wijnen. Droge, frisse, minerale en elegante wijnen zonder storende restsuikers.

Jurtschitsch  één van de Osterreichische Traditionsweingüter.

In 1990 begon een kleine groep van vooraanstaande wijnboeren voornamelijk uit Kamptal, Kremstal, Traisental en Wagram, samen te komen om hun ervaringen over wijn uit te wisselen. Niet veel later richtten ze de ÖTW – Österreichische Traditionsweingüter vereniging op. Vanuit de gezamelijke filosofie dat grootse wijnen enkel kunnen gemaakt worden van druiven afkomstig van de beste wijngaarden maakten ze in 2010 een eerste zogeheten “Lagenklassifikation”. 53 individuele wijngaarden (Rieden) zaten in deze initiële classificatie. Weingut Jurtschitsch maakt deel uit van deze Österreichische Traditionsweingüter en heeft wijngaarden op de “Erste Lagen” van Kamptal. Dit zijn wat men in de Bourgogne de 1° Cru wijngaarden noemt. Grote namen zijn “Zöbinger Heiligenstein”, “Loiserberg”, “Dechant”, “Schenkenbichl”, “Käferberg”, “Lamm” und “Tanzer”.

Jurtschitsch krijgt lovende commentaren in de wijnpers.

Hoewel Alwin en Stefanie nog maar aan de start van hun wijnbouwcarrière staan, is de belangrijkste wijnpers nu al lovend over hun wijnen. De belangrijkste duitstalige wijngids Falstaff geeft Jurtschitsch 4 sterren en geeft hun volgende lovende commentaar.

“There is hardly any other winery which is able to offer the best quality across the entire wine portfolio with such reliability.“ Falstaff

Aanbod van Weingut Jurtschitsch

VINVINO maakte de volgende selectie:

  • DAC Kamptal Gebietswein Stein Grüner Veltliner
  • DAC Kamptal Ortswein Langenlois Grüner Veltliner
  • DAC Kamptal Erste Lage “Loiserberg” Grüner Veltliner

Deze wijnboer werkt volgens de principes van de biologische landbouw.