I Turrizzi

SICILIË, ITALIË

Over I Turrizzi

Sinds enkele jaren reeds zijn we op zoek naar een wijnboer op Etna die wijnen maakt op basis van de Nerello Mascalese. Dit zal je niet verbazen aangezien deze druif vaak vergeleken wordt met de Pinot Noir. Deze druif is namelijk net zoals de Pinot Noir een enorme goede vertaler van de verschillen in terroir. De beste wijnen van Nerello Mascalese worden gemaakt van druivelaars die aangeplant staan op de Noordflank van de vulkaan.

Zijn naam is letterlijk vertaald “de kleine zwarte” afkomstig van “de Mascali vlakte” aan de voet van de Etna. De vulkanische bodem rond de Etna zorgt voor wijnen met een uitgesproken mineraliteit (aards, rokerig, gebrand).

In de zomer van 2019 hebben we het geluk kennis te maken met de vermaarde oenoloog Paolo Caciorgna op zijn wijndomein in Toscane. Naast zijn eigen wijndomein is hij ook consulting oenoloog van een 30-tal wijndomeinen, voornamelijk Brunello wijnboeren. Hij vertelt ons over de start van een nieuw project op Etna, genaamd “I Turrizzi” en laat ons proeven van de allereerste jaargang van dit nieuwe wijnhuis.

Het domein bestaat uit 5,3 hectaren wijngaarden in Castiglione di Sicilia gelegen op 650m hoogte boven zeeniveau binnen de DOC Etna. De wijngaarden bestaan uit oude pre-phylloxera druivelaars afkomstig van de Località Passopisciaro en Contrada Moganazzi. Voor de Etna Rosso wordt 100% Nerello Mascalese gebruikt. De vinificatie gebeurt in temperatuur gecontroleerde inox vaten. De wijn rijpt vervolgens nog 10 maanden in oude barriques. Er worden 16.000 flessen Etna Rosso gemaakt.

De Etna Bianco wordt voor 95% gemaakt van de Caricante druif aangevuld met 5% andere locale druivenrassen. De Caricante wordt vaak vergeleken met Riesling. Niet qua kracht in aroma’s maar wel voor zijn verfijnde mineraliteit en frisse zuren die deze druif op Etna kenmerkt. De vinificatie en de afrijping sur lies gedurende 6 maanden gebeurt in temperatuur gecontrolleerde inox vaten. Er worden 3300 flessen Etna Bianco gemaakt.

We zijn enorm fier dat we de kans hebben om mee te mogen werken aan dit nieuwe avontuur op Etna. Dit zijn unieke wijnen met enorm veel karakter of zoals de oude Griekse vaas op het label, wijnen die niet perfect zijn maar een vertaling van de oeroude geschiedenis van deze prachtige wijnregio.

“Imperfect, unpredictable, mutilated: like the image inspired by the Oinochoai vase from the private collection “Paolo Vagliasindi” kept at the Castle-prison of Randazzo. It is imperfect, like the rugged, haughty and harsh land that surrounds the landscape on the northern slopes of Mount Etna. Here stands the I Turrizzi estate. Here, ancient and sculptural vines have their rebellious roots among volcanic sands and stones.”

Aanbod van I Turrizzi

VINVINO maakte de volgende selectie:

  • DOC Etna Bianco
  • DOC Etna Rosso