Domaine Garon

RHÔNE, FRANKRIJK

Over Domaine Garon

De Côte Rôtie wijnen van Domaine Garon ontdekten we enkele jaren geleden tijdens de beurs “La Découverte de la Valléé du Rhône”. We zijn hen blijven volgen en vonden dat de tijd nu rijp was om u te laten kennismaken met werkelijk het beste dat de Noordelijke Rhône kan bieden. Vorig jaar nog kregen ze hun eerste ster in de gids “Les Meilleurs Vins de France” van La Revue du Vin de France.

A La vigne… « Il n’y a pas de grands vins sans grands raisins. » En Côte Rôtie plus qu’ailleurs, on peut dire que le vin se fait « à la vigne ».

Het domein bestaat uit 7ha en ligt in Ampuis. Jean-François Garon brengt zijn eerste flessen Côte-Rôtie “Les Triotes” in 1995 op de markt.  Vanaf 2003 werken de zonen Kévin en Fabien mee in het wijndomein en produceren ze de nieuwe cuvée “Les Rochins”. In 2009 produceren ze hun derde cuvée “La Sybarine”. Heel recent, in 2013, ziet hun meest recente cuvée “Le Lancement” het levenslicht.

Dit kleine wijndomein produceert ongeveer 38.000 flessen op jaarbasis. De wijnen van het domein zijn een bloemlezing van de verschillende terroirs die kenmerkend zijn voor de Côte Rôtie.

De wijnen worden gekenmerkt door hun finesse in de structuur. Het fruit is fris en mooi aanwezig en de duur van de lagering op eikenhouten vaten is afhankelijk van het terroir van de verschillende cuvées.

De Côte-Rôtie wijnen van Domaine Garon worden verbouwd op de stijlste hellingen (60%) van gans Frankrijk. De wijngaarden van de Côte Brune en Côte Blonde zijn de oudste wijngaarden van de ganse Côtes-du-Rhône. Volgende legende bewijst dat hun wijnen al eeuwenlang tot de verbeelding spreken:

“Il est une légende tenace en Côte-Rôtie, selon laquelle le seigneur de Maugiron qui avait deux filles, une blonde et une brune, légua une “Côte” à chacune. Ainsi naquirent les noms de Côte-Blonde et de Côte-Brune.”

De Côte Blonde (“Le Lancement” en “Les Triotes”) ligt in het Zuiden van de appellatie en is gekenmerkt door een bleke bodem van gneiss. Deze bodem geeft zeer elegante wijnen, wijnen die eerder in stijl aan een verfijnde Bourgogne wijn doen denken dan aan een stevige Rhône wijn.

De Côte Brune (“Les Rochins”) daarentegen bestaat uit een donkere bodem, rijk aan bruine leisteen en ijzer. Hier worden krachtige bewaarwijnen gemaakt waarvan de tannines wat meer tijd nodig hebben om te versmelten.

C’est au milieu de terrasses escarpées, où seule la main de l’homme peut intervenir, que le millésime se dessine.

Aanbod van Domaine Garon

VINVINO maakte de volgende selectie:

  • AOC Côtes-du-Rhône La Part des Vivants
  • IGP Syrah “Les Grandes Parcelles”
  • IGP Viognier “Les Grandes Parcelles”
  • AOC Condrieu “La Vieille Maison”
  • AOC Côte-Rôtie “La Sybarine”
  • AOC Côte-Rôtie “Les Triotes”
  • AOC Côte-Rôtie “Les Triotes” Magnum
  • AOC Côte-Rôtie “Les Rochins”
  • AOC Côte-Rôtie “Lancement”