Domaine Drouet

Charente – Cognac, Frankrijk

Over Domaine Drouet

Domein Drouet bevindt zich op 12 km ten zuiden van Cognac in het dorp Salles-d’Angles. Het domein heeft niet minder dan 40ha wijngaarden verdeeld over de twee beste premier cru gebieden in de Cognac streek.

Deze premier cru gebieden heten “Petite Champagne” en “Grande Champagne”. Deze zijn genaamd naar de Champagnestreek omwille van de krijtbodems die te vergelijken zijn met die uit de Côte des Blancs in de Champagne. Binnen de “Grande Champagne” is de concentratie van krijt groter dan in de “Petite Champagne”.

Het is nog een echt familiedomein waar Patrick Drouet en zijn echtgenote Corinne alle taken op hun nemen. Gaande van het werk in de wijngaard en het wijnmaken tot het distilleren en het laten afrijpen van de verschillende Cognac’s in eikenhouten vaten. Patrick is een man van de “Vieille Ecole” die de beste traditionele methoden combineert met de nieuwe tendensen.

In de wijngaard werkt hij sinds 2000 volgens de principes van de “culture raisonnée”. Hij gaat steeds verder in het zo natuurlijk mogelijk te werken in de wijngaard en vanaf januari 2018 krijgt hij het label HVE (Haute Valeur Environnementale).

Vanaf 2017 lanceert hij een totaal nieuw gamma, genaamd “Cognac Crafts”. Het gaat om een zeer gelimiteerde en genummerde productie van Cognac op basis van oude reservewijnen van de familie. Hier komt de uitdrukking goed van pas die wijnmakers vaak gebruiken. “Le Grand-Père plante la vigne, son fils fait le vin. Son petit-fils saura pourquoi.” Dit is zeker het geval voor de productie van Cognac aangezien de reservewijnen die gebruikt worden voor de beste Cognacs van domaine Drouet vaak meer dan 20 jaar oud en zelfs tot 50 jaar oud zijn.

Als kleine Cognac boer met hun eigen wijngaarden en hun eigen alambics van meer dan 80 jaar oud behoren ze bij een minderheid in de Cognac streek die gedomineerd wordt door de grote Cognac huizen/merken. Ze vielen reeds meermaals in de prijzen tijdens verschillende internationale wedstrijden.

– Cognac XO Ulysse – 2018 – Concours Général Agricole de Paris, Catégorie XO – Médaille d’Or

– Cognac Hors d’Age Paradis de Famille – 2014 – Difford’s Guide – 5+/5 sterren “Outstanding”

De geschiedenis van het domein start in 1848 met Jean L’Homme die een gerenommeerd distilleerder was getuige oa. een diploma van “Grand Prix d’Eaux de Vie” de l’Exposition Universelle de Bruxelles in 1897. De overgrootouders van Patrick , Ulysse en Elina, werkten op het domein van Jean L’Homme.

Na ook enkele jaren te werken voor Jean L’Homme slagen zijn grootouders, Gabriel en Irène, erin om enkele eigen wijngaarden aan te kopen.

In 1969 kopen de ouders van Patrick; Gérard en Monique, de gebouwen van het domein, een alambiek van 4hl en enkele hectaren wijngaarden. Vervolgens worden ze eigenaar van het domein en distilleren ze hun eerste eigen “eau-de-vie” op basis van wijngaarden op de “Grande Champagne”. Van deze wijngaarden wordt de best mogelijke Cognac sinds jaar en dag gestookt.

In 1987 stookt Patrick zijn eerste eau-de-vie en koopt hij nog twee alambieks van 10hl bij.

Aanbod van Domaine Drouet

VINVINO maakte de volgende selectie:

  • Réserve de Jean
  • XO – Ulysse
  • XO – Hors d’Age – Paradis de Famille

Deze wijnboer werkt volgens de principes van de Haute Valeur Environnementale.