Domaine Bouquin-Dupont

CHAMPAGNE, FRANKRIJK

Over Domaine Bouquin-Dupont

We ontdekken de wijnen van Dominique Bouquin in het voorjaar van 2016. Deze specialist van de Grand Cru Champagnes van de Côte des Blancs heeft slechts 1,60ha wijngaarden. Deze liggen dan wel op 4 van de beste Grand Cru gemeenten van de Côte des Blancs (Avize, Cramant, Oger en Mesnil-sur-Oger).

De historiek van het wijndomein gaat terug naar 1929 wanneer Paul Emile Gaston Dupont enkele wijngaarden aankoopt in Avize (1ha). Hij begint met het maken van Champagnes in 1934. Zijn dochter Liliane trouwt met Michel Boquin en samen breiden ze het domein uit met wijngaarden in Cramant (0,30ha).

Momenteel is het zoon Dominique Bouquin die het domein runt. Ook hij zorgt voor uitbreding van het domein door in 1986 enkele wijngaarden bij te kopen op de Grand Cru Le-Mesnil-dur-Oger (0,30ha). Voor zijn Rosé Champagne koopt hij druiven aan van een wijnboer op het Grand Cru dorp Aÿ in de Montagne de Reims.

Hij produceert gemiddeld 15.000 flessen per jaar. Alles gebeurt hier nog met de hand. Gaande van het werk in de wijngaard als het werk in de wijnkelder. De “remuage” gebeurt met de hand, de “dégorgement” gebeurt “à la volée” en zelfs de wijnetiketten worden met de hand aangebracht. Kortom een ambachtelijk topproduct waar de oplage zeer beperkt van is.

Hij maakt droge, frisse en tegelijk zeer minerale Champagnes gaande van zijn instapcuvée Grand Cru Avize tot zijn Grand Cru “Vieille Réserve”. De echte pareltjes van het huis zijn de cuvées “Vieille Vigne” van zijn oudste wijnstokken en de “Cuvée Jarod”, waarvan de basis wijn gerijpt heeft in eikenhouten vaten afkomstig van een bevriende wijnboer in Nuits-Saint-Georges in de Bourgogne.

We hebben het geluk gehad dat we zijn wijnen nog juist op tijd ontdekt hebben. Recent vernamen we van hem dat hij geen nieuwe klanten meer aanneemt aangezien hij jaar in jaar uit te weinig wijn heeft om zijn bestaande klanten te kunnen leveren. We zijn dan ook fier u deze Champagnes exclusief voor België te mogen aanbieden.