Le Ragnaie

TOSCANE, ITALIË

Over Le Ragnaie

Riccardo en Jennifer Campinoti zijn sinds hun start in 2000 rijzende sterren in deze regio die krioelt van verscheidene cult producenten. Hun wijndomein (8,8ha) ligt op het hoogste punt van Montalcino, het gehucht “Le Ragnaie” ligt op 600m boven zeeniveau.

Hij houdt niet van het type blockbuster Brunello wijnen, hij wil elegante wijnen maken die eerder naar aan een Pinot Noir dan naar een Cabernet Sauvignon neigen. Hij heeft wijngaarden op 4 verschillende terroirsbinnen Montalcino en wil op termijn 4 verschillende Brunello wijnen maken van deze afzonderlijke wijngaarden:

  • Le Ragnaie  (Alberello, Vigna del Lago, Vigna Fonte, Vigna Capuccine, Vigna Vecchia)
  • Montosoli
  • Petroso
  • Castelnuovo dell’Abate (Piano, La Fornace, Loreto, La Cava)
Le Ragnaie 2010 Brunello will appeal to readers with an appreciation for red Burgundy or Nebbiolo. Cfr Antonio Galloni

Le Ragnaie is biologisch gecertificeerd sinds 2009. Ook hier net zoals bij de broers Abram werkt Riccardo zeer traditioneel. De vinificatie van de 100% Sangiovese, hier Brunello genaamd, gebeurt in cementen vaten (ipv in inox) en de wijnen rijpen in grote vaten (grande botti ipv barriques).

Naast hun Rosso en hun Brunello di Montalcino hebben ze een heel interessante Rosso di Toscana “Troncone” die gemaakt wordt van Brunello druiven die net boven de grens (600m) liggen waar Brunello wijnen van gemaakt mogen worden. Kortom met Riccardo zijn “Cool Climate” Brunello wijnen zitten we ook goed voor de toekomst.

Le Ragnaie always makes elegant and graceful wines , as is demonstrated by the delightful 2013 Brunello di Montalcino. Cfr The Wine Advocate

Aanbod van Le Ragnaie

VINVINO maakte de volgende selectie:

  • DOC Rosso di Toscana “Troncone”
  • DOC Rosso di Montalcino
  • DOCG Brunello di Montalcino
  • DOCG Brunello di Montalcino “Fornace”
  • DOCG Brunello di Montalcino “Ragnaie V.V.”

Deze wijnboer werkt volgens de principes van de biologische landbouw.