Tenute Chiaromonte

PUGLIA, ITALIË

Over Tenute Chiaromonte

De geschiedenis van dit wijnhuis gaat bijna 200 jaar terug in de tijd, tot in 1826 (3ha). Het is gelegen in de streek waar de Primitivo oorspronkelijk aangeplant werd in Puglia, op de appellatie Gioia del Colle. De priester Filippo Francesco Indellicati plant de eerste Primitivo wijnranken in 1799 in Acquaviva delle Fonti.

Hier liggen de wijngaarden op de heuvels die naast de hoogteligging nog eens extra gekoeld worden door zowel de Adriatische als de Middellandse Zee.  Dit alles zorgt voor de frisheid in de wijnen. Dit unieke terroir met een bodem gekenmerkt door ijzerhoudende kalksteen zorgen voor Primitivo wijnen met mineraliteit, evenwicht en complexiteit. Hier vind je het beste wat de Primitivo druif kan bieden.

My parents taught me that the earth is different, one inch from another, each one producing a different product. I like thinking that diversity is a sort of richness and a resource which increases the value of human work. Nicola Chiaromonte

Nicola Chiaromonte, de huidige wijnmaker, neemt in 1998 het domein over van zijn vader en wordt nu al aanzien als één van de beste wijnmakers van wijnen van de Primitivo druif. Hij haalde reeds meermaals de hoogste score in de Gambero Rosso met zijn topcuvée “Contrada Barbatto”. Recent (jaargang 2013) nog haalde hij de felbegaarde onderscheiding van beste rode wijn van het jaar volgens de Gambero Rosso.

Nicola is specialist in het selecteren van de juiste percelen en het wijngaardmanagement. Sinds 2009 worden de huidige 32ha wijngaarden volledig biologisch onderhouden. De primitivo druiven zijn afkomstig van 60 tot 100 jaar oude wijnstokken (Albarello Pugliese – Bush Vines). Hij gebruikt bij de vinificatie uitsluitend inox vaten om de pure expressie van het fruit te bewaren. Naast zijn wijnen op basis van de Primitivo druif maakt hij nog een zeer speciale elegante en aromatische witte wijn op basis van de Fiano Minutolo druif.

Aanbod van Tenute Chiaromonte

VINVINO maakte de volgende selectie:

  • IGP Puglia “Fiano” Kimia
  • IGP Puglia “Moscato” Kimia
  • IGP Primitivo
  • IGP Primitivo “Elè”
  • DOC Gioia del Colle Muro Sant’ Angelo
  • DOC Gioia del Colle Muro Sant’ Angelo Barbatto
  • DOC Gioia del Colle Muro Sant’ Angelo Riserva