Giacomo Fenocchio

PIEMONTE, ITALIË

Over Giacomo Fenocchio

Met Azienda Agricola Giacomo Fenocchio gelegen in Monforte d’Alba voegen we naast onze vaste Barolo boeren, Andrea Oberto, Chiara Boschis en Massolino onze eerste traditionalist toe aan onze Piemonte collectie. Het is een familiedomein van 12ha groot dat vijf generaties teruggaat in de tijd tot in 1864. Momenteel is de wijnmaker van dienst Claudio Fenocchio.

Het is Claudio’s vader die in 1964 het domein van zijn vader overneemt en besluit de wijnen onder zijn naam op de markt te brengen. Hij zal het domein ook sterk uitbreiden door het aankopen van percelen op drie van de beste cru’ uit de Barolo streek.

Claudio Fenocchio is wat men noemt een ware traditionalist zoals Bartolo Mascarello en Giacomo Conterno. Hier zul je geen barriques in de wijnmakerij tegenkomen. Claudio werkt enkel met de grote Sloveense vaten en hij laat zijn Barolo wijnen gedurende 40 dagen macereren zoals men vroeger de wijnen in Barolo maakte. Het geheim van grote wijnen zit hem in het gebruiken van het beste fruit. Het belangrijkste werk gebeurt dan ook in de wijngaard.

Claudio gaat heel ver in deze duurtijd van de maceratie. Voor zijn Riserva wijnen, die hij alleen in de beste jaren maakt, laat hij zijn druiven tot zelfs 90 dagen inweken. Ze krijgen door dit procédé nog verfijndere tannines dan zijn wijn die slechts (!!!) 40 dagen schilcontact hadden. Zo zie je maar dat de vroegere wijnmakers wel degelijk wisten hoe ze de beste wijnen konden maken.

Hij heeft maar liefst 4 verschillende Barolo cru’s. Villero, Castellero, Cannubi en Bussia. Het paradepaardje van het wijnhuis is de Barolo van de “Bussia” wijngaard. Hij heeft 5 hectare met wijnstokken van gemiddeld 35 jaar op het beste gedeelte van de Bussia cru, nl. “Bussia Sottana”. Van dit deel van de Bussia cru wordt gezegd dat dit het enige echte oorspronkelijke deel is van de Bussia cru die door de jaren heel sterk uitgebreid is.

Het proeven van de verschillende cru’s die op exact dezelfde manier gemaakt zijn, deed me heel erg denken aan het proeven van nuances van de verschillende terroirs zoals we zo vaak in de Bourgogne doen.

Het zal u dan ook niet verbazen dat hij de ene na de andere hoge score behaald bij de meest bekende wijnschrijvers. We zijn dan ook heel fier deze topper aan onze collectie toe te voegen en zijn wijnen aan jullie te mogen voorstellen.

Aanbod van Giacomo Fenocchio

VINVINO maakte de volgende selectie:

  • DOC Roero Arneis
  • DOC Barbera d’Alba
  • DOC Langhe “Nebbiolo”
  • DOC Barolo
  • DOC Barolo “Villero”
  • DOC Barolo “Bussia”
  • DOC Barolo “Cannubi”