Domaine les Eminades

LANGUEDOC – ROUSSILLON, FRANKRIJK

Over Domaine les Eminades

Het Domaine les Eminades ligt in Cebazan, op 5 kilometer van Saint-Chinian. In 2002 zo onder de indruk van de verscheidenheid van het terroir van Saint-Chinian (rode zandsteen, klei en kalksteen, zwarte leisteen, vuursteen) begonnen Patricia en Luc Bettoni hier hun eigen wijndomein. Luc Bettoni leerde de stiel als oenoloog bij Alain Brumont van Château Montus in Madiran.

Ze kregen al snel een goede 10ha wijngaard bij elkaar met voornamelijk Carignan een beetje oude Grenache (35 à 60jaar oud), wat Syrah en Cinsault en ook Oeillade, een betere variëteit van Cinsault. Hun keuze van wijngaarden was vooral gericht op de verscheidenheid van terroir eerder dan op zoek te gaan naar een gemakkelijk te bewerken stuk grond met een chai en een huis. Hun wijngaarden liggen tussen 150 en 270m hoogte.

Luc Bettoni werkt volledig biologisch. Ze zijn begonnen met het radicaal snoeien van de stokken (rendement van 30 à 35hl/ha) , ze gebruiken geen onkruidverdelgers, oogsten met de hand en hun wijnen worden niet gefilterd noch geklaard. Tijdens de vinificatie werken ze zonder toevoeging van gistcellen en gebruiken ze zo weinig mogelijk sulfiet. Dit is mogelijk omdat enkel de gezonde druiven na selectief triëren in de gistkuip gaan.

Aanbod van Domaine les Eminades

VINVINO maakte de volgende selectie:

  • AOC Saint-Chinian Blanc “Montmajou”
  • AOC Saint-Chinian “Sortilège”
  • AOC Saint-Chinian “Vieilles Canailles”

Deze wijnboer werkt volgens de principes van de biologische landbouw.