Domaine Sigaut

BOURGOGNE, FRANKRIJK

Over Domaine Sigaut

We proeven de wijnen van Anne Sigaut in het voorjaar van 2019. We hadden reeds heel wat lovende commentaren gelezen over haar wijnen, maar nog niet de kans gehad een afspraak bij haar vast te krijgen. In mei 2019 krijgen we dan het verlossende bericht dat we het wijndomein mogen bezoeken maar dat we geen wijnen meer kunnen kopen. Sinds ze in 2010 enorm lovende commentaren had gekregen over haar wijnen, zijn haar wijnen sindsdien jaar na jaar op voorhand uitverkocht.

Hervé Sigaut en zijn vrouw Anne nemen het 7 hectare grote wijndomein over van Maurice Sigaut in 1990. Ze voeren onmiddellijk heel wat veranderingen door zowel in de wijngaard als in de wijnkelder. Hervé herorienteert het werk in de wijngaard onder invloed van de biodynamie. Hij gebruikt geen insecticiden noch pesticiden en voor de behandelingen met koper houdt hij rekening met de maankalender. Ook gebruikt hij opnieuw het paard in plaats van de tractor in zijn wijngaarden om de bodem zo min mogelijk in te drukken en zoveel mogelijk los te houden (veel zuurstof in de bodem) opdat de microculturen in de toplaag hun werk kunnen blijven doen.

In 2004 wordt de wijnkelder volledig vernieuwd en Anne legt zich volledig toe op het wijnmaken. Naast het investeren in een extra trieertafel wordt er geïnvesteerd in inox tanken met thermoregularisatie. Ook laat men vanaf dan alle stappen in de wijnkelder verlopen dankzij gravitatie en niet door het overpompen van de ene naar de andere cuve. Wat betreft de vaten zal er niet meer dan 40% nieuwe eikenhouten vaten gebruikt worden en zullen de vaten in de toekomst na 3 jaar vervangen worden. Ook hier worden de cycli van de maan gevolgd in het bepalen van de verschillende stappen van het wijnmaken.

De pluk gebeurt uiteraard met de hand. Een eerste selectie van de druiven gebeurt in de wijngaard. Bij aankomst in de wijnkelder gebeurt een tweede selectie op de trieertafel. Vervolgens worden de druiven ontsteeld en men laat ze gedurende een drietal weken macereren. Na de persing zal het sap door gravitatie naar de eikenhouten vaten verplaatst worden. De afrijping op eikenhouten vaten zal tussen 15 à 16 maanden duren.

Sinds 2008 is Hervé Sigaut met pensioen en neemt Anne Sigaut zowel het werk in de wijngaard als het werk in de wijnkelder voor haar rekening. Het domein heeft de meeste wijngaarden in Chambolle-Musigny. Daarnaast hebben ze enkele wijngaarden in Morey-Saint-Denis en in Puligny-Montrachet. Binnen Chambolle-Musigny hebben ze enkele fantastische oude wijngaarden (40 à 70 jaar oud) op 5 verschillende 1° Cru’s; “Les Groseilles”, “Les Chatelots”, “Les Fuées”, “Les Sentiers” en “Les Noirots”. Deze laatste cru gelegen onder de Grand Cru “Bonnes Mares” wordt vaak de kleine Bonnes Mares genoemd. “Les Sentiers” bestaat uit een perceel van wijngaarden van gemiddeld 70 jaar oud. Anne maakt wijnen op finesse en elegantie met zalvende tannines.

Als je van de wijnen van Chambolle-Musigny houdt zijn dit wijnen waar je eens je ze geproefd hebt, aan verknocht bent. Daarenboven zijn haar wijnen nog zeer betaalbaar – zeker in vergelijking met de andere wijnboeren in Chambolle-Musigny – , maar spijtig genoeg heel schaars. We zijn dan ook heel fier haar wijnen aan onze Vinvino Bourgogne Portefeuille te mogen toevoegen en te mogen debuteren met haar wijnen van de nu al mythische jaargang 2018.

Aanbod van Domaine Sigaut

VINVINO maakte de volgende selectie:

  • AOC Chambolle-Musigny
  • AOC Chambolle-Musigny 1° Cru “Les Fuées”
  • AOC Chambolle-Musigny 1° Cru “Les Sentiers”
  • AOC Chambolle-Musigny 1° Cru “Les Noirots”